Kawa po arabsku w orientalnym stylu – jakie wybrać dodatki?

Ludzie dzielą się na tych, którzy bez kawy nie zaczną dnia i na tych, którzy nie bardzo wiedzą o co tyle zamieszania.

My jednak doskonale rozumiemy, że filiżanka dobrej kawy potrafi postawić na nogi, a delektowanie się jej smakiem należy do największych przyjemności. Właśnie dlatego dziś chcemy Wam pokazać, że kawa po arabsku w orientalnym stylu to świetny wybór!

Rodzaje kawy

Choć na świecie znanych jest ponad pięćset rodzajów kawowców, w praktyce uprawia się tylko trzy z nich. Rynek zdominowały jednak dwa gatunki – arabica oraz robusta.

Arabica

Najbardziej cenioną przez baristów i baristki odmianą jest arabica. Po czym możemy poznać arabikę? Jej ziarna są długie i płaskie. Nie zawierają one zbyt dużej ilości kofeiny, dzięki czemu parzona z nich kawa jest łagodna w smaku, z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi, owocowymi i kakao.

Ta odmiana stanowi około 70% światowej produkcji kawy i jest uprawiana w trudnych warunkach, co przekłada się na jej wyższą (niż robusty) cenę. Obecnie arabikę uprawia się w takich krajach jak: Brazylia, Kolumbia, Jawa i Etiopia, ponieważ tamtejsze gleby mają niskie pH.

Uprawa kawowca wydającego ziarna arabiki jest trudna – temperatura na plantacji nie powinna przekraczać 30 stopni (najlepszy zakres temperatur to 15-24 stopnie Celsjusza), a opady nie powinny przekraczać 1500 mm rocznie. Warto również pamiętać o tym, że na im wyższym terenie arabica jest uprawiana, tym droższa jest na rynku.

ziarna kawy robusta i arabica

Robusta

Łatwiejszą w uprawie, odporniejszą na szkodniki oraz warunki atmosferyczne odmianą jest robusta. W odróżnieniu od arabiki, robusta ma wysoką zawartość kofeiny, a w jej smaku można wyczuć gorzko-czekoladowe nuty. Ziarna robusty są lekko owalne i posiadają prostą bruzdę.

Większość upraw robusty znajduje się w środkowej i zachodniej Afryce, niektórych częściach Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Wietnam, Indonezja), jak również w Brazylii.

Parzenie kawy po arabsku

Kawa po arabsku jest tradycyjnym napojem w wielu krajach arabskich i symbolizuje gościnność. Wiedząc, w jaki sposób mieszkańcy i mieszkanki Bliskiego Wschodu celebrują wspólne posiłki, możemy domyślić się, że parzenie kawy również wiąże się dla nich z pewnego rodzaju rytuałem.

Czynność ta od zawsze miała swoje towarzyskie znaczenie i była związana z obecnością w domu gości lub kontrahentów. Kawa po arabsku tradycyjnie serwowana jest w specjalnych dzbankach (dallah) i małych naczyniach bez uchwytów (findżan).

Oprócz sposobu parzenia, liczy się również sposób podania kawy, a cały proces ma charakter ceremonialny. Mistrzem ceremonii jest gospodarz domu lub jego najstarszy syn, a kawa jest podawana w pierwszej kolejności najważniejszemu lub najstarszemu gościowi, a następnie osobie siedzącej po jego prawej stronie.

Kawa musi być zawsze ciepła, dlatego naczyń nigdy nie napełnia się do końca, aby napój nie zdążył wystygnąć. Dolewanie porcji gorącej kawy stanowi również przejaw szacunku dla gości.

kawa po arabsku

Czy wiesz, że…

1. Tradycyjną arabską kawę parzy się z kardamonem i nie dodaje się do niej cukru. Kawa parzona w ten sposób nazywana jest qahwah saada.

2. Poruszanie filiżanki w prawo i w lewo oznacza, że dana osoba nie ma już ochoty na kolejną porcję kawy.

3. Kawa po arabsku (a zarazem zwyczaje związane z przyrządzaniem kawy po arabsku jako symbolu gościnności) zostały w 2015 r. wpisane na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.

Kawa po arabsku w orientalnym stylu

Kawosze i kawoszki, łączcie się! We wrześniu świętujemy Międzynarodowy Dzień Kawy – oczywiście w orientalnym stylu. Mocna i wyrazista, ale jednocześnie aromatyczna i przypominająca o zapachu lata – taka właśnie jest kawa po arabsku z odrobiną aromatycznego dodatku, czyli wody z kwiatów róży. Czas na „małą czarną” z twistem!

kawa po arabsku

Co można dodać do kawy po arabsku?

Zachęcamy Was do odkrycia nowych smakowych horyzontów i przygotowania kawy po arabsku z dodatkami w iście bliskowschodnim stylu. Jakie to mogą być dodatki? Już podpowiadamy:

    • cynamon,
    • goździki,
    • szafran,
    • imbir,
    • woda z kwiatów róży – wystarczy jej odrobina i Wasz ulubiony napój nabierze nowego charakteru!

A do kawki koniecznie coś słodkiego! Sprawdźcie nasz artykuł o bliskowschodnich słodkościach – tulumbie, Layali Lubnan i baklawie.

Czym jest woda z kwiatów róży?

Woda z kwiatów róży to bardzo znany w krajach Bliskiego Wschodu dodatek smakowy do napojów, wypieków i deserów. Roztacza kwiatowy i miodowy aromat, który nadaje daniom orientalnego charakteru. Produkty wzbogacone wodą różaną zyskują odrobinę słodyczy i przyjemny, różany zapach, który przywodzi na myśl zapachy lata.

Wodę różaną możecie kupić tutaj.

woda z kwiatów róży jasmeen

Przepisy z wykorzystaniem wody różanej:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Lemoniada owocowa z wodą różaną
Napój z melasy z granatów i wody różanej (jallab)
Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką
Ramadanowe ciasteczka maamoul z daktylami
Sernik na zimno z labneh i wodą różaną

Chcecie lepiej poznać kuchnię Bliskiego Wschodu? Zajrzyjcie do naszych artykułów:

5 przypraw, które warto mieć w kuchni
5 zasad kuchni bliskowschodniej
Hummus – składniki, dodatki i ciekawostki
Kuchnia bliskowschodnia – 14 charakterystycznych produktów

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

FacebookuInstagramie oraz YouTubie!