Poznajcie bliskowschodnie słodkości
24.08.2022
Ten, kto nie jadł bliskowschodnich deserów, ten nie zna znaczenia słowa „słodkie”!
Maczane w syropach cukrowych, wzbogacane wodami kwiatowymi, lepkie od miodu – to kwintesencja orientalnych słodkości. Jednak czasami właśnie o to chodzi w deserach! Mimo że bliskowschodnie słodycze wręcz ociekają cukrem, raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić.
Poznajcie 3 bliskowschodnie słodkości, którymi nie pogardziłyby największe łasuchy!
Tulumba
Tulumba to niewielkie ciasteczka, które przygotowuje się z ciasta parzonego (jak na ptysie lub eklerki), smaży w głębokim oleju, a następnie macza w syropie cukrowym, dzięki czemu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Słodki smak tulumby można zrównoważyć, popijając ją aromatyczną kawą lub herbatą miętową.
Layali Lubnan
Layali Lubnan, czyli „libańskie noce” to deser podawany na zimno w formie puddingu z semoliny i mleka. Często polewany syropem z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy lub wody różanej oraz wzbogacany wanilią. Dekorowany warstwą bitej śmietany lub śmietankowym kremem ashta oraz siekanymi pistacjami czy migdałami, których chrupkość świetnie urozmaica cały deser.
Baklawa
Baklawa to deser z cienkiego ciasta filo. Jego warstwy nasącza się w syropie cukrowym z wodami kwiatowymi i przekłada orzechami – pistacjami, nerkowcami, migdałami, orzechami włoskimi czy ziemnymi. Ciasto jest chrupkie i ma bardzo intensywny słodko-orzechowy smak.
Wody kwiatowe jako dodatek do słodkości
Wody kwiatowe to pyszny dodatek do wielu dań na słodko, na przykład napojów, koktajli, naleśników, kremów czy wypieków. Są niezwykle aromatyczne, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.
Woda z kwiatów pomarańczy ma intensywny kwiatowo-cytrusowy aromat, który podkręca smak i zapach różnych produktów, nadając im bliskowschodniej nuty. Dania wzbogacone wodą pomarańczową zyskują odświeżający posmak cytrusów.
Więcej o wodzie z kwiatów pomarańczy przeczytacie tutaj.
Woda z kwiatów róży to bardzo znany w krajach Bliskiego Wschodu dodatek smakowy. Roztacza przyjemny, kwiatowy i miodowy aromat, który nadaje napojom, słodkościom i deserom orientalnego charakteru. Produkty wzbogacone wodą różaną zyskują odrobinę słodyczy i przyjemny, różany zapach.
Tutaj sprawdzicie inne zastosowania wody różanej.
Przepisy na słodkości z bliskowschodnią nutą znajdziecie tutaj:
Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką
Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Sernik na zimno białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!