Napój z melasy z granatów i wody różanej (jallab)

10 minut
4-8
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

⅓ szklanki melasy z granatów
2 łyżki wody różanej
1-2 łyżki cukru
1-2 l wody niegazowanej
½ szklanki migdałów łuskanych, przekrojonych na pół
2 łyżki pestek z granatu

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Napój z melasy z granatów i wody różanej jallab

Napój z melasy z granatów i wody różanej jallab Jallab jest popularny na Bliskim Wschodzie (głównie w Jordanii, Syrii, Palestynie i Libanie). To orzeźwiający napój z melasą winogronową i wodą różaną oraz dodatkiem melasy z granatów. Jest chętnie pijany przez muzułmanów podczas ramadanu, ponieważ ma wysoką kaloryczność oraz zawartość składników odżywczych.

Melasa z granatów to niezwykły arabski specjał. Ma ona formę słodko-kwaśnego, lekko cierpkiego syropu, który powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody, dlatego jest bardzo gęsta. Charakteryzuje ją brunatna, ciemnobrązowa barwa.

Woda z kwiatów róży jest aromatycznym dodatkiem, który idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów, napojów i wypieków. Roztacza kwiatowy i miodowy aromat, dzięki którym produkty nią wzbogacone zyskują bliskowschodniego charakteru, więc nie żałuj jej w słodkościach.

Tradycyjnie jallab podaje się w wysokich szklankach z kruszonym lodem oraz posypuje się go orzeszkami piniowymi, rodzynkami i pistacjami. Podsumowując: to napój idealny na upały!

napój z melasy z granatów i wody różanej jallab woda różana Jasmeengranatmelasa z granatów Jasmeen

Przepis na napój z melasy z granatów i wody różanej (jallab)

Składniki:

⅓ szklanki melasy z granatów
2 łyżki wody różanej
1-2 łyżki cukru
1-2 l wody niegazowanej
½ szklanki migdałów łuskanych, przekrojonych na pół
2 łyżki pestek z granatu

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności rozpuszczamy cukier w niewielkiej ilości wody. Następnie mieszamy wodę różaną z melasą z granatów i rozpuszczonym cukrem. Potem całość uzupełniamy 1-2 litrami wody niegazowanej (w zależności jak bardzo intensywny chcemy mieć napój). Na sam koniec wrzucamy migdały i pestki granatu. Jallab najlepiej smakuje schłodzone, więc przydadzą się kostki lodu.

Inne przepisy z wykorzystaniem melasy z granatów:

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Grillowany kalafior z sosem tahinowym

Tagine z dynią, morelami i soczewicą

Inne przepisy z wykorzystaniem wody różanej:

Lemoniada owocowa z wodą różaną

Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką

Ramadanowe ciasteczka maamoul z daktylami

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU