z przepisu
SKŁADNIKI
⅓ szklanki melasy z granatów
2 łyżki wody różanej
1-2 łyżki cukru
1-2 l wody niegazowanej
½ szklanki migdałów łuskanych, przekrojonych na pół
2 łyżki pestek z granatu
Napój z melasy z granatów i wody różanej jallab
Napój z melasy z granatów i wody różanej jallab Jallab jest popularny na Bliskim Wschodzie (głównie w Jordanii, Syrii, Palestynie i Libanie). To orzeźwiający napój z melasą winogronową i wodą różaną oraz dodatkiem melasy z granatów. Jest chętnie pijany przez muzułmanów podczas ramadanu, ponieważ ma wysoką kaloryczność oraz zawartość składników odżywczych.
Melasa z granatów to niezwykły arabski specjał. Ma ona formę słodko-kwaśnego, lekko cierpkiego syropu, który powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody, dlatego jest bardzo gęsta. Charakteryzuje ją brunatna, ciemnobrązowa barwa.
Woda z kwiatów róży jest aromatycznym dodatkiem, który idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów, napojów i wypieków. Roztacza kwiatowy i miodowy aromat, dzięki którym produkty nią wzbogacone zyskują bliskowschodniego charakteru, więc nie żałuj jej w słodkościach.
Tradycyjnie jallab podaje się w wysokich szklankach z kruszonym lodem oraz posypuje się go orzeszkami piniowymi, rodzynkami i pistacjami. Podsumowując: to napój idealny na upały!
Przepis na napój z melasy z granatów i wody różanej (jallab)
Składniki:
⅓ szklanki melasy z granatów
2 łyżki wody różanej
1-2 łyżki cukru
1-2 l wody niegazowanej
½ szklanki migdałów łuskanych, przekrojonych na pół
2 łyżki pestek z granatu
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności rozpuszczamy cukier w niewielkiej ilości wody. Następnie mieszamy wodę różaną z melasą z granatów i rozpuszczonym cukrem. Potem całość uzupełniamy 1-2 litrami wody niegazowanej (w zależności jak bardzo intensywny chcemy mieć napój). Na sam koniec wrzucamy migdały i pestki granatu. Jallab najlepiej smakuje schłodzone, więc przydadzą się kostki lodu.
Inne przepisy z wykorzystaniem melasy z granatów:
Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Tagine z dynią, morelami i soczewicą
Inne przepisy z wykorzystaniem wody różanej:
Lemoniada owocowa z wodą różaną
Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką
Ramadanowe ciasteczka maamoul z daktylami