z przepisu
SKŁADNIKI
sok z 1-2 cytryn
1 cytryna (cała)
sezonowe owoce: arbuz, truskawki, rabarbar, maliny
3 łyżki wody różanej Jasmeen
2-4 łyżki miodu
2-3 litry wody
do podania: lód i płatki róży
Lemoniada owocowa z wodą różaną
Domowa lemoniada owocowa to doskonały sposób na orzeźwienie w gorące dni! To pyszny, letni napój, w którym królują sezonowe smaki.
Jak zrobić lemoniadę?
To prostsze niż się wydaje! Klasyczną, domową lemoniadę, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z soku z cytryn, syropu cukrowego oraz wody. Czy wiedzieliście, że wymyślono ją aż 1300 lat temu? Pierwsze informacje o lemoniadzie pochodzą już z VII wieku. Tysiąc lat później, w XVII wieku, w Paryżu powstała pierwsza firma produkująca lemoniadę (sprzedawano ją z pojemników noszonych na plecach).
Smak tradycyjnej lemoniady można jednak w prosty sposób urozmaicić. Proponujemy Wam wykorzystanie ulubionych sezonowych owoców (arbuza, truskawek, rabarbaru, malin – co tylko lubicie najbardziej) oraz oczywiście wody różanej.
Woda różana, czyli inaczej woda z płatków róż, to płyn o intensywnym, pięknym zapachu kwiatowym. Uzyskiwana jest w procesie destylacji parowej płatków kwiatu róży. Woda różana Jasmeen jest bardzo zdrowa! Ze względu na to, że jest produkowana ze świeżych płatków róż, jest bogata w witaminy: C, D, A, E oraz B3, a także przeciwutleniacze, garbniki i flawonoidy. Ma dzięki temu właściwości regenerujące, wzmacniające, opóźnia efekty starzenia i działa antybakteryjnie.
Przepis na lemoniadę owocową przygotowała nasza ambasadorka Samar Khanafer.
Na jej blogu znajdziecie również wiele innych przepisów z bliskowschodnią nutą – zapraszamy!
Składniki:
sok z 1-2 cytryn
1 cytryna (cała)
sezonowe owoce: arbuz, truskawki, rabarbar, maliny
3 łyżki wody różanej Jasmeen
2-4 łyżki miodu
2-3 litry wody
do podania: lód i płatki róży
Przygotowanie:
Miód dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i wodą różaną. Następnie do całości dolewamy wodę (gazowaną lub niegazowaną) i cytrynę pokrojoną w plasterki. Do szklanek wkładamy kilka kostek lodu i owoce sezonowe pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę. Wlewamy lemoniadę i dekorujemy płatkami róż.
Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem wody różanej:
Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!