Hummus Jasmeen Pasta z ciecierzycy

Hummus Jasmeen

Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O tytuł twórców hummusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie hummusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie.

Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

W Libanie doprawia się go do smaku solą, pieprzem i, co oczywiste, narodową przyprawą, czyli mieszanką siedmiu przypraw libańskich. W podstawowej wersji można go też doprawić mielonym kuminem czy kolendrą oraz dodać ząbek czosnku, który delikatnie wzbogaci smak hummusu. Warto go posypać posiekaną natką pietruszki, aromatycznym za’atarem oraz skropić oliwą.

hummushummus

Jak i z czym jeść hummus?

    • w formie pasty z chlebkami pita, świeżym i chrupkim pieczywem, tortillą;
    • w formie pasty do sałatek, makaronów, kasz, ryb i mięs;
    • jako dip do krakersów, nachosów, paluszków chlebowych, grzanek;
    • jako dip do świeżych warzyw (marchewki, selera naciowego, pietruszki, papryki, ogórka, rzodkiewki, kalarepy, pomidorków koktajlowych);
    • jako dip do grillowanych warzyw (marchewki, kalafiora, brokuła, buraka, papryki);
    • jako dodatek do naleśników, placków ziemniaczanych, falafeli;
    • jako dodatek do suchych ciastek i owoców.

Przepisy

Kup teraz