Baba ghanoush Jasmeen Pasta z bakłażanów
Produkt: Baba ghanoush
Waga/objętość: 370 g
Składniki: bakłażan (88%), pasta sezamowa (10%), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Baba ghanoush Jasmeen
Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Nic więc dziwnego, że baba ghanoush, czyli pasta z grillowanego bakłażana i tahiny wzbogacona czosnkiem i przyprawami, jest tam tak popularna!
Produkty te są źródłem roślinnego białka, zdrowych tłuszczy, makroskładników i witamin, co zdecydowanie przemawia na korzyść niepozornej pasty, która z nich powstaje. Tajemnicą dobrej baba ghanoush jest opalany bakłażan – najlepiej jest go uwędzić albo opalić nad ogniem. Warto ją posypać posiekaną natką pietruszki i ziarenkami granatu oraz skropić oliwą. W celach dekoracyjnych można użyć świeżych liści mięty oraz przypraw – kuminu i wędzonej papryki.
Bakłażanowy dip jest częścią mezze, czyli małych przystawek podawanych na Bliskim Wschodzie. Do ich przygotowania używa się jedynie lokalnych, sezonowych produktów. Przykładowe mezze to obok baba ghanoush: pasty, pikle, oliwki, sosy jogurtowe lub serowe, hummus, tabbouleh, lebneh, fattoush, falafel czy warak enab dolma. Przystawki te podaje się z pieczywem, które doskonale komponuje się z tak szerokim przekrojem warzyw, past i sosów różnego rodzaju.
Jak i z czym jeść?
-
- w formie pasty z tortillą, świeżym i chrupkim pieczywem, chlebkami pita;
- dip do krakersów, nachosów, paluszków chlebowych, grzanek;
- również do świeżych i marynowanych warzyw (marchewki, selera naciowego, pietruszki, papryki, ogórka, rzodkiewki, kalarepy, pomidorków koktajlowych);
- a także do grillowanych warzyw (marchewki, kalafiora, brokuła, buraka, papryki).
Przepisy
- Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
- Błyskawiczne baba ghanoush
- Stek w zielonej harissie
- Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh