Labneh Jasmeen serek jogurtowy typu arabskiego
Produkt: Labneh Jasmeen
Waga/objętość: 250 g
Składniki: śmietanka, koncentrat białek mlecznych, stabilizator (E1422, E410), sól, czyste kultury mleczarskie
Labneh Jasmeen
Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury.
Jest idealny do kanapek, jako baza twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem albo jako dodatek do śniadaniowego bowla z bakaliami, owocami i miodem. Poza tym znakomicie zastępuje ricottę – wypróbujcie go jako składnik sernika, tarty lub naleśnikowego farszu. Nałożony na świeże, chrupkie pieczywo, pitę czy krakersa sprawi, że poczujecie niebo w gębie. Możecie go podawać z zielonym lub czerwonym pesto oraz dodawać do pieczonych warzyw czy zup kremów.
Ten bliskowschodni serek tworzy również doskonały duet z pikantną harissą. Możecie połączyć te składniki samodzielnie w domu, ale dla tych, którzy nie lubią brudzić naczyń, mamy doskonałe rozwiązanie! Gotowy produkt – labneh z harissą. Prawda, że proste?
Produkt na medal!
Zawsze wiedzieliśmy, że nasze produkty są na medal, ale teraz mamy na to dowód! Nasz serek labneh zdobył w konkursie „Smak Sera 2022” certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” oraz I miejsce w kategorii „Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi”!
To dla nas miłe wyróżnienie, które potwierdza nasze przekonanie o tym, że kuchnia bliskowschodnia jest pyszna!
Z czym można podawać labneh?
-
- kanapkami,
- sałatkami,
- pieczonymi warzywami,
- bowlami,
- zupami kremami,
- pieczywem, pitą, krakersami,
- naleśnikami, placuszkami, racuchami,
- zielonym lub czerwonym pesto,
- oliwą.
Przepisy
- Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh
- Grillowane szparagi z labneh, jajkiem w koszulce i palonym masłem
- Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
- Krem z soczewicy z harissą i labneh
- Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh
- Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
- Sernik na zimno z labneh i wodą różaną