Grillowane szparagi z labneh, jajkiem w koszulce i palonym masłem

30 minut
2-3
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1-2 pęczki zielonych szparagów
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
300 g labneh Jasmeen
2-3 jajka
100 g masła
sok z ½ cytryny
1 łyżka octu
sól do smaku
2 łyżki za’ataru Jasmeen lub harissy Jasmeen
dobre pieczywo do podania

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Grillowane szparagi z labneh, jajkiem w koszulce
i palonym masłem

Trwa sezon na szparagi, którego po prostu nie możecie przegapić. Zobaczcie nasz smakowity przepis na grillowane szparagi z labneh, jajkiem w koszulce i palonym masłem. Pyszności! 

Jeśli nie wiecie czym jest labneh, już podpowiadamy. To lekko solony i gęsty serek jogurtowy, przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Możecie go dodawać do pieczonych warzyw, zup kremów, kanapek, naleśników czy śniadaniowych bowli na słodko. Dodatkowo znakomicie zastępuje ricottę – wypróbujcie go jako składnik tarty lub ciasta.

grillowane szparagi z labneh jasmeenlabneh jasmeen

Składniki: 

1-2 pęczki zielonych szparagów
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
300 g labneh Jasmeen
2-3 jajka
100 g masła
sok z ½ cytryny
1 łyżka octu
sól do smaku
2 łyżki za’ataru Jasmeen lub harissy Jasmeen
dobre pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i mieszamy wraz z oliwą z oliwek, solą i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Następnie szparagi grillujemy na patelni grillowej lub po prostu na grillu. W międzyczasie mieszamy labneh z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Labneh wykładamy na głębszy talerz. Następnie układamy grillowane szparagi. Na małej patelni rozpuszczamy masło. Kiedy poczujemy piękny maślany, lekko orzechowy zapach i masło będzie całkowicie rozpuszczone, dodajemy harissę albo za’atar i wyłączamy gaz.

Do dużej patelni wlewamy wodę na 2 cm wysokości, zagotowujemy. Wodę solimy i dodajemy ocet. Następnie delikatnie rozbijamy jajka. Ogień zmniejszamy do minimum (woda powinna być gorąca, ale nie powinniśmy mieć baniek). Patelnię przykrywamy i zostawiamy jajka na 3-4 minuty (w zależności od stopnia ścięcia żółtka).

Jajka wykładamy na szparagi, a następnie polewamy masłem. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Krew z soczewicy z harissą i labneh

Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych

Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh

Sernik na zimno z labneh i wodą różaną

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU