Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem

50 minut
2
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Pizza

1 saszetka drożdży
1 szklanka ciepłej wody
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Farsz

8 łyżek za’ataru Jasmeen
4-5 łyżek oliwy z oliwek
3-5 jajek „zerówek”
pomidorki koktajlowe

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ŚNIADANIOWA PIZZA Z JAJKIEM I ZA’ATAREM

Pizza na śniadanie? Czemu nie! Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem sprawdzi się idealnie! Przepis przygotowała nasza ambasadorka Samar Khanafer.

Składniki: 

pizza:
1 saszetka drożdży
1 szklanka ciepłej wody
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

farsz:
8 łyżek za’ataru Jasmeen
4-5 łyżek oliwy z oliwek
3-5 jajek „zerówek”
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, mąką i szczyptą soli, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiamy go na 15-20 min do wyrośnięcia. Całość przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy i smarujemy obficie mieszanką za’ataru i oliwy z oliwek. Na środek rozbijamy jajko i pieczemy 12-15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące. Na ostatnie 5 minut dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Jemy od razu po wypieczeniu!

Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:

Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush

Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem

Przepis na hummus

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

 

PRODUKTY Z PRZEPISU