Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem

50 minut
2
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Pizza

1 saszetka drożdży
1 szklanka ciepłej wody
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Farsz

8 łyżek za’ataru
4-5 łyżek oliwy z oliwek
3-5 jajek „zerówek”
pomidorki koktajlowe

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem

Pizza na śniadanie? Czemu nie! Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem sprawdzi się idealnie! Przepis przygotowała nasza ambasadorka Samar Khanafer.

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, mąką i szczyptą soli, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiamy go na 15-20 min. do wyrośnięcia. Całość przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto cienko rozwałkowujemy i smarujemy obficie mieszanką za’ataru i oliwy z oliwek. Na środek rozbijamy jajko i pieczemy 12-15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące. Na ostatnie 5 minut dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Jemy od razu po wypieczeniu!

PRODUKTY Z PRZEPISU