Migdały w płatkach Jasmeen Bakalie

Migdały w płatkach Jasmeen

Choć migdały często są mylone z orzechami i mają lekko orzechowy posmak, tak naprawdę są nasionami migdałowca zwyczajnego. Płatki migdałowe z nich powstające są składnikiem dodającym chrupkości i smaku zbożom, bakaliom, wypiekom oraz słodkim i pikantnym potrawom.

Migdały to nie tylko doskonała przekąska do schrupania między posiłkami i piękna dekoracja potraw. Mają szerokie zastosowanie w kuchni – to z nich tworzy się marcepan i olej migdałowy. Co nie dziwi, są też głównymi składnikami takich produktów jak napój, mąka i krem migdałowy.

łuskane pestki dyni

Do czego można wykorzystać migdały?

    • do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
    • do słodkich wypieków (ciast, ciastek, babeczek);
    • do koktajli;
    • do zrobienia napoju migdałowego;
    • do zrobienia kremu migdałowego;
    • do zrobienia oleju migdałowego;
    • do zrobienia mąki migdałowej;
    • do zrobienia marcepanu;
    • do deserów i lodów;
    • do mieszanki bakaliowej;
    • do zup;
    • do panierowania mięsa i kotlecików warzywnych;
    • do dekorowania potraw;
    • jako przekąskę.

Przepisy

Kup teraz