z przepisu
SKŁADNIKI
1-2 kromki dobrego pieczywa
2 łyżeczki masła
1 duży pomidor koktajlowy
2 łyżeczki za’ataru
1 łyżeczka pestek z granatu
Tosty z pomidorami i za’atarem
Proste, a dobre! Takie przepisy są najlepsze, dlatego zerknijcie, jak szybko z kilku składników przygotować tosty z pomidorami i za’atarem. Co najważniejsze, to nie tylko prosta, ale i szybka propozycja na przekąskę. W dodatku potrzebujecie tylko kilku składników!
Pomidory i pieczywo każdy zna, jednak co z przyprawą za’atar? W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajduje się tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.
Idealnie nadaje się do mięs i ryb, na przykład jako dodatek do marynaty. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, pasuje do warzyw, hummusu, labneh i pieczywa.
Do czego jeszcze używa się za’ataru?
-
- aromatyzowania oliwy i oleju;
- dipów;
- zup kremów;
- past na bazie bakłażana i twarożków;
- sałatek i sosów sałatkowych;
- zapiekanek;
- omletów i jajecznicy;
- pizzy;
- chlebków pita, tortilli, piadiny, chlebków hiszpańskich.
Tosty z pomidorami i za’atarem
Składniki:
1-2 kromki dobrego pieczywa
2 łyżeczki masła
1 duży pomidor koktajlowy
2 łyżeczki za’ataru
1 łyżeczka pestek z granatu
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności piekamy pieczywo w tosterze. Następnie smarujemy masłem i obficie posypujemy za’atarem. Na górze układamy kawałki pomidora i posypujemy granatem.
To przepis podstawowy, więc można go dowolnie modyfikować. Spróbujcie do masła dodać przetarty czosnek albo chleb obficie posmarować ricottą z dodatkiem kiszonej cytryny. Idealnie sprawdzi się tu też dobra mozzarella czy kozi ser.
Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem
Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh
Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem