Tosty z pomidorami i za'atarem

10 minut
1
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1-2 kromki dobrego pieczywa
2 łyżeczki masła
1 duży pomidor koktajlowy
2 łyżeczki za’ataru
1 łyżeczka pestek z granatu

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Tosty z pomidorami i za’atarem

Proste, a dobre! Takie przepisy są najlepsze, dlatego zerknijcie, jak szybko z kilku składników przygotować tosty z pomidorami i za’atarem. Co najważniejsze, to nie tylko prosta, ale i szybka propozycja na przekąskę. W dodatku potrzebujecie tylko kilku składników!

Pomidory i pieczywo każdy zna, jednak co z przyprawą za’atar? W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajduje się tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.

Idealnie nadaje się do mięs i ryb, na przykład jako dodatek do marynaty. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, pasuje do warzyw, hummusu, labneh i pieczywa.

Do czego jeszcze używa się za’ataru?

    • aromatyzowania oliwy i oleju;
    • dipów;
    • zup kremów;
    • past na bazie bakłażana i twarożków;
    • sałatek i sosów sałatkowych;
    • zapiekanek;
    • omletów i jajecznicy;
    • pizzy;
    • chlebków pita, tortilli, piadiny, chlebków hiszpańskich.

tosty z pomidorami i za'atarem

Tosty z pomidorami i za’atarem

Składniki:

1-2 kromki dobrego pieczywa
2 łyżeczki masła
1 duży pomidor koktajlowy
2 łyżeczki za’ataru
1 łyżeczka pestek z granatu

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności piekamy pieczywo w tosterze. Następnie smarujemy masłem i obficie posypujemy za’atarem. Na górze układamy kawałki pomidora i posypujemy granatem.

To przepis podstawowy, więc można go dowolnie modyfikować. Spróbujcie do masła dodać przetarty czosnek albo chleb obficie posmarować ricottą z dodatkiem kiszonej cytryny. Idealnie sprawdzi się tu też dobra mozzarella czy kozi ser.

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:

Dip z za’ataru

Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush

Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem

Finger food (małe kanapki) z hummusem, baba ghanoush i labneh

Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU