Sałatka z ciecierzycą i warzywami

25 minut
2
Wegańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

1 szklanka ciecierzycy Jasmeen
1 szklanka kaszy kuskus/quinoa/bulgur
1 papryka (można dodać odrobinę chilli)
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 długi ogórek
½ szklanki oliwek
opcjonalnie: ulubiony ser lub/i mięso – pieczony kurczak / szynka parmeńska, ugotowane jajko

Dressing:

2 łyżki prażonych pestek ze słonecznika Jasmeen
⅓ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z ½ cytryny
sól do smaku

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sałatka z ciecierzycą i warzywami

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy Jasmeen
1 szklanka kaszy kuskus/quinoa/bulgur
1 papryka (można dodać odrobinę chilli)
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 długi ogórek
½ szklanki oliwek
opcjonalnie: ulubiony ser lub/i mięso – pieczony kurczak / szynka parmeńska, ugotowane jajko

dressing:

2 łyżki prażonych pestek ze słonecznika Jasmeen
⅓ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z ½ cytryny
sól do smaku


Przygotowanie: 

W tym przepisie możecie dowolnie użyć ulubionych sezonowych warzyw – rzodkiewki, ogórka, pomidora, kalarepy, młodej kapusty.

Na dno miski wykładamy ulubioną kaszę. Następnie układamy posiekane w kostkę: pomidory, cebulę, ogórki, pomidory oraz oliwki i ciecierzycę. Możecie też dodać ulubiony ser lub mięso. Dressing: mieszamy oliwę z oliwek, musztardę, miód i sok z cytryny. Całość doprawiamy solą. Sałatkę polewamy obficie dressingiem tuż przed podaniem i posypujemy pestkami słonecznika. Smacznego! 

Inne przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy:

Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy

Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU