z przepisu
SKŁADNIKI
1 łyżka zielonej herbaty dobrej jakości
2 łyżki hibiskusa
1 łyżka płatków róży
1 łyżka wody różanej Jasmeen
Cold brew na bazie zielonej herbaty, hibiskusa,
płatków róży i wody różanej
Do czego można dodawać wodę różaną?
Woda z kwiatów róży to aromatyczny dodatek znany i powszechnie wykorzystywany w krajach Bliskiego Wschodu. Kto choć raz jej spróbuje, ten zrozumie jej fenomen! Roztacza przyjemny, kwiatowy i miodowy aromat, dzięki którym napoje, słodkości i desery nabierają orientalnego charakteru. Krótko mówiąc: woda różana jest po prostu pyszna, więc koniecznie musicie jej spróbować! Co więcej, może być dodawana do wielu dań i napojów, na przykład:
-
- wypieków (ciast, ciastek);
- koktajli, napojów alkoholowych (drinków, ponczu, grzańca) i bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty);
- kawy i herbaty;
- deserów owocowych;
- orientalnych słodyczy (baklawy, qatayef, kadaifi);
- naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
- kremów, budyniów, puddingów;
- dań mlecznych, śmietany, jogurtu i lodów.
Wodę z kwiatów róży kupicie tutaj. Chcecie się więcej dowiedzieć o tym dodatku? Zajrzyjcie tu.
Cold brew na bazie zielonej herbaty, hibiskusa, płatków róży i wody różanej
Składniki:
1 łyżka zielonej herbaty dobrej jakości
2 łyżki hibiskusa
1 łyżka płatków róży
1 łyżka wody różanej Jasmeen
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki: zieloną herbatę, hibiskusa, płatki róży i wodę różaną przekładamy do dużego dzbanka. Następnie zalewamy całość zimną wodą i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Rano przecedzamy napój przez sitko (jeśli nie posiadamy specjalnego dzbanka z sitkiem). Podajemy z lodem.
Inne przepisy z wykorzystaniem wody różanej:
Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Lemoniada owocowa z wodą różaną
Napój z melasy z granatów i wody różanej (jallab)
Pieczone śliwki z wodą różaną i kardamonem pod kruszonką
Sernik na zimno z labneh i wodą różaną