z przepisu
SKŁADNIKI
½ szklanki aquafaby – wody z puszki ciecierzycy
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki musztardy
1 ½ - 2 szklanki oleju roślinnego
Wegański majonez z aquafaby
Aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy, można ubić tak samo jak białko i wykorzystać do produkcji musów, tart, kremów. Można przygotować z niej również przepyszny wegański majonez. Wypróbujcie sami!
PRZEPIS NA WEGAŃSKI MAJONEZ Z AQUAFABY
Składniki:
½ szklanki aquafaby – wody z puszki ciecierzycy
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki musztardy
1 ½ – 2 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Wodę z puszki ciecierzycy, płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i musztardę umieszczamy w naczyniu blendera. Blendujemy na jednolitą masę. Następnie powoli dolewamy olej i blendujemy całość nie ruszając blenderem. Dopiero po wlaniu całego oleju, możemy majonez delikatnie ubijać ruszając blenderem góra-dół.
Majonez można doprawić harissą, zblendowanym mango i curry, a także harissą z wodą różaną, czosnkiem, ulubionymi przyprawami oraz świeżymi ziołami.
Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy:
Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy
Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Sałatka z ciecierzycą i warzywami
Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!