WEGAŃSKI MAJONEZ z aquafaby

20 minut
8
Wegańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

½ szklanki aquafaby – wody z puszki ciecierzycy
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki musztardy
1 ½ - 2 szklanki oleju roślinnego

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wegański majonez z aquafaby

Aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy, można ubić tak samo jak białko i wykorzystać do produkcji musów, tart, kremów. Można przygotować z niej również przepyszny wegański majonez. Wypróbujcie sami!

PRZEPIS NA WEGAŃSKI MAJONEZ Z AQUAFABY

Składniki:

½ szklanki aquafaby – wody z puszki ciecierzycy
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki musztardy
1 ½ – 2 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Wodę z puszki ciecierzycy, płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i musztardę umieszczamy w naczyniu blendera. Blendujemy na jednolitą masę. Następnie powoli dolewamy olej i blendujemy całość nie ruszając blenderem. Dopiero po wlaniu całego oleju, możemy majonez delikatnie ubijać ruszając blenderem góra-dół.

Majonez można doprawić harissą, zblendowanym mango i curry, a także harissą z wodą różaną, czosnkiem, ulubionymi przyprawami oraz świeżymi ziołami.

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem ciecierzycy:

Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy

Hummus i inne pasty na bazie ciecierzycy

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Sałatka z ciecierzycą i warzywami

Krem z dyni z harissą i grzankami z ciecierzycy

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU