
z przepisu
SKŁADNIKI
½ szklanki aquafaby - wody z puszki ciecierzycy
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki musztardy
1 ½ - 2 szklanki oleju roślinnego
Wegański majonez z aquafaby
Aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy, można ubić tak samo jak białko i wykorzystać do produkcji musów, tart, kremów. Można przygotować z niej również przepyszny wegański majonez! Wypróbujcie sami:
Wodę z puszki ciecierzycy, płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i musztardę umieszczamy w naczyniu blendera. Blendujemy na jednolitą masę. Następnie powoli dolewamy olej i blendujemy całość nie ruszając blenderem. Dopiero po wlaniu całego oleju, możemy majonez delikatnie ubijać ruszając blenderem góra-dół.
Majonez można doprawić harissą, zblendowanym mango i curry, a także harissą z wodą różaną, czosnkiem, ulubionymi przyprawami oraz świeżymi ziołami.
Smacznego!