
z przepisu
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
125 g masła
125 g cukru
łyżka wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
0,5 kg rabarbaru
100 g pistacji
łyżeczka mąki ziemniaczanej
lody, najlepiej waniliowe
RABARBAR POD KRUSZONKĄ
Rabarbar to cudowna witaminowa bomba! Dla wielu to kwaśny smak dzieciństwa prosto z babcinego ogrodu. Z tego warzywa możemy wyczarować pyszne ciasto z kruszonką. Łapcie przepis przygotowany przez naszą ambasadorkę Samar Khanafer.
PRZEPIS NA RABARBAR POD KRUSZONKĄ Z WODĄ POMARAŃCZOWĄ
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g masła
125 g cukru
łyżka wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
0,5 kg rabarbaru
100 g pistacji
łyżeczka mąki ziemniaczanej
lody, najlepiej waniliowe
Przygotowanie:
Zimne masło, cukier puder, wodę pomarańczową oraz mąkę pszenną zagniatamy w jednolite ciasto i schładzamy w zamrażarce przez 10 minut. Rabarbar kroimy na mniejsze części i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz lekko posiekanymi pistacjami. Rabarbar przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Rabarbar można podawać z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem wody pomarańczowej i wody różanej:
Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą
Lemoniada owocowa z wodą różaną
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!