Rabarabar pod kruszonką z wodą pomarańczową

60 min
8
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej
125 g masła
125 g cukru
łyżka wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
0,5 kg rabarbaru
100 g pistacji
łyżeczka mąki ziemniaczanej
lody, najlepiej waniliowe

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

RABARBAR POD KRUSZONKĄ

Rabarbar to cudowna witaminowa bomba! Dla wielu to kwaśny smak dzieciństwa prosto z babcinego ogrodu. Z tego warzywa możemy wyczarować pyszne ciasto z kruszonką. Łapcie przepis przygotowany przez naszą ambasadorkę Samar Khanafer.

PRZEPIS NA RABARBAR POD KRUSZONKĄ Z WODĄ POMARAŃCZOWĄ 

Składniki:

250 g mąki pszennej
125 g masła
125 g cukru
łyżka wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
0,5 kg rabarbaru
100 g pistacji
łyżeczka mąki ziemniaczanej
lody, najlepiej waniliowe

Przygotowanie:


Zimne masło, cukier puder, wodę pomarańczową oraz mąkę pszenną zagniatamy w jednolite ciasto i schładzamy w zamrażarce przez 10 minut. Rabarbar kroimy na mniejsze części i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz lekko posiekanymi pistacjami. Rabarbar przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Rabarbar można podawać z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem wody pomarańczowej i wody różanej:

Ciasteczka sezamowe 

Bowl z grillowanymi warzywami i różaną harissą

Lemoniada owocowa z wodą różaną

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU