Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy

45 minut
6
Wegetariańskie
Średnie
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

Chłodnik

400 g labneh Jasmeen / ewentualnie jogurt grecki
100-200 ml wody niegazowanej
sól do smaku
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 awokado (opcjonalnie)
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
1-2 ząbki czosnku
sok z ½ -1 cytryny
1 łyżka sumaku

Grzanki

1 puszka ciecierzycy Jasmeen
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu i wędzonej ostrej papryki
sól do smaku

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy

Składniki:

chłodnik:
400 g labneh Jasmeen / ewentualnie jogurt grecki
100-200 ml wody niegazowanej
sól do smaku
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 awokado (opcjonalnie)
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
1-2 ząbki czosnku
sok z ½ -1 cytryny
1 łyżka sumaku

grzanki:
1 puszka ciecierzycy Jasmeen
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu i wędzonej ostrej papryki
sól do smaku


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania grzanek z ciecierzycy. Ciecierzycę mieszamy z oliwą z oliwek, solą i przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach około 25-40 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca i rumiana. Labneh mieszamy z wodą oraz startymi na grubych oczkach warzywami: ogórkiem i rzodkiewką. Opcjonalnie dodajemy awokado pokrojone w kostkę. Całość mieszamy z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, sumakiem i sokiem z cytryny. Chłodnik podajemy mocno schłodzony z grzankami z ciecierzycy. Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:

Krem z soczewicy z harissą i labneh

Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh 

Finger food z hummusem, baba ghanoush i labneh

Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych 

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!

PRODUKTY Z PRZEPISU