z przepisu
SKŁADNIKI
Chłodnik
400 g labneh Jasmeen / ewentualnie jogurt grecki
100-200 ml wody niegazowanej
sól do smaku
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 awokado (opcjonalnie)
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
1-2 ząbki czosnku
sok z ½ -1 cytryny
1 łyżka sumaku
Grzanki
1 puszka ciecierzycy Jasmeen
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu i wędzonej ostrej papryki
sól do smaku
Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy
Składniki:
chłodnik:
400 g labneh Jasmeen / ewentualnie jogurt grecki
100-200 ml wody niegazowanej
sól do smaku
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 awokado (opcjonalnie)
1 pęczek kolendry
1 pęczek mięty
1-2 ząbki czosnku
sok z ½ -1 cytryny
1 łyżka sumaku
grzanki:
1 puszka ciecierzycy Jasmeen
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu i wędzonej ostrej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania grzanek z ciecierzycy. Ciecierzycę mieszamy z oliwą z oliwek, solą i przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach około 25-40 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca i rumiana. Labneh mieszamy z wodą oraz startymi na grubych oczkach warzywami: ogórkiem i rzodkiewką. Opcjonalnie dodajemy awokado pokrojone w kostkę. Całość mieszamy z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, sumakiem i sokiem z cytryny. Chłodnik podajemy mocno schłodzony z grzankami z ciecierzycy. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:
Krem z soczewicy z harissą i labneh
Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh
Finger food z hummusem, baba ghanoush i labneh
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Łosoś w zielonej harissie z salsą z orzechów piniowych
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!