5 zasad kuchni bliskowschodniej

Jaka jest kuchnia bliskowschodnia? Bez wątpienia różnorodna! Do tego aromatyczna, nieco egzotyczna i niezwykle intrygująca.

Wśród wielu powodów takiego stanu rzeczy możemy wskazać przede wszystkim ukształtowanie terenu oraz zwyczaje kulturowe i religijne krajów Bliskiego Wschodu. Kuchnia ta ma swoje korzenie w krajach leżących na pograniczu Azji, Afryki oraz Europy. Poniżej czeka na Was 5 zasad kuchni bliskowschodniej. Dzięki nim i Wy będziecie mogli przyrządzić orientalne potrawy, by cieszyć się nimi z bliskimi w domowym zaciszu! To zaczynamy!

Postaw na świeżość składników

Do głównych składników kuchni bliskowschodniej możemy zaliczyć:

    • warzywa (w szczególności bakłażany, pomidory, cukinie oraz papryki),
    • owoce (m.in. figi, granaty, cytryny),
    • przyprawy (m.in. kardamon, za’atar, sumak, dukkah, kumin),
    • świeże zioła (m.in. natkę pietruszki, miętę, kolendrę, tymianek),
    • nabiał (m.in. labnehakawiayranser mussanara),
    • rośliny strączkowe (m.in. ciecierzycę, soczewicę, bobik),
    • baraninę, jagnięcinę i drób (większość państw Bliskiego Wschodu zamieszkują muzułmanie i muzułmanki, dlatego wieprzowina ze względów religijnych nie pojawia się często w menu w tych krajach).

Dzięki tej mieszance dania orientalne wyróżnia niezwykły smak. Kuchnia Bliskiego Wschodu zdaje się być gastronomicznym rajem zarówno dla wegetarian, jak i osób spożywających mięso. Co jest kluczowe dla uzyskania smakowitych potraw, to świeżość i świetna jakość składników, z których są przygotowywane. To one stanowią sporą część sukcesu kuchni orientalnej, która zdobyła serca (i żołądki) ludzi niemal na całym świecie.

Nie bój się przypraw

Przyprawy to aromatyczny dodatek do potraw, którego używa się w każdym rodzaju kuchni od tysiącleci. Wzbogacają smak, zapach i kolor dań, dlatego są niezbędne w każdym domu – nawet, jeśli nie jesteście kulinarnymi zapaleńcami. Pamiętajcie, że dzięki odpowiednio dobranym przyprawom można dodać charakteru wielu potrawom, z czego mieszkańcy Bliskiego Wschodu doskonale zdają sobie sprawę!

Jednymi z najbardziej znanych mieszanek przypraw, których powszechnie używa się w kuchni orientalnej, są za’atar oraz 7 przypraw arabskich. W za’atarze Jasmeen znajdziecie m.in. tymianek, zmielony sumak, pszenicę durum oraz prażone ziarna sezamu. Są one kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku. Z kolei w skład naszej lekko pikantnej, korzennej mieszanki 7 przypraw arabskich wchodzą: cynamon, galangal, pąki róży, ziele angielskie, goździki, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon.

Jeśli chcecie przygotować dania z orientalną nutą, oba te produkty będą wyśmienitym wyborem!

Chcecie dowiedzieć się, do jakich potraw można dodawać za’atar? Więcej o nim przeczytacie tutaj. A jeśli zaciekawiło Was 7 przypraw arabskich, zobaczcie nasze przepisy z ich wykorzystaniem.

Nie żałuj ziół

Chcecie wydobyć maksimum smaku z przygotowywanych przez siebie potraw w bliskowschodnim stylu? Postawcie na świeże zioła! Kraje Orientu są znane ze swojego zamiłowania do nich. Za najlepszy przykład może tu posłużyć libańska sałatka tabbouleh, która składa się z: pomidorów, zielonego ogórka, cebuli, kaszy bulgur lub kuskusu oraz mnóstwa natki pietruszki i mięty.

Połączenie aromatycznych przypraw ze świeżymi ziołami nadaje potrawom wyrazistości i ostrości. Kolendra, tymianek, pietruszka, mięta – to właśnie dzięki nim możecie stworzyć zdrowe, świeże, kolorowe, a przede wszystkim pyszne posiłki na wzór tych, które przygotowują mieszkańcy i mieszkanki Bliskiego Wschodu. Wasze domowe spiżarnie nie mogą się bez nich obyć!

Wkomponuj w posiłki strączki

W kuchni bliskowschodniej, obok wyrazistych przypraw i świeżych ziół, prym wiodą warzywa strączkowe. Dzięki dużej zawartości białka, strączki są doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego zarówno dla wegetarian i wegan, jak i osób, które pragną odmiany na talerzu lub ograniczają jedzenie mięsa. Dania przygotowywane ze strączkami są treściwe i bardzo sycące.

Znana w Polsce ciecierzyca jest nieodzownym składnikiem gęstej i sycącej pasty z dodatkiem tahini, czyli hummusu, który bez wątpienia jest królem kuchni bliskowschodniej.

W krajach Orientu popularnym warzywem strączkowym jest również bobik (fava beans). Jest on podstawowym składnikiem egipskiego dania Foul Mudammas, na które składa się rozdrobniony bobik lub bób oraz pomidory, doprawione kminkiem, czosnkiem i oliwą z oliwek.

Zadbaj o dobre towarzystwo

Spożywanie posiłków na Bliskim Wschodzie stanowi prawdziwy rytuał, a jego mieszkańcy i mieszkanki podchodzą do posiłków z wielkim szacunkiem, traktując tę czynność niemal jak święto. Pamiętanie o tradycjach kulinarnych danego regionu pozwala nam spojrzeć na nasze przyzwyczajenia świeżym okiem i cieszenie się jedzeniem na wielu poziomach, również tym towarzyskim.

Czas spędzony na jedzeniu ma na Bliskim Wschodzie znaczenie kulturowe, ponieważ łączy ludzi – dalszych i bliższych członków rodzin, przyjaciół i znajomych, a nawet sąsiadów. Właśnie dlatego delektowaniu się orientalnymi potrawami powinno towarzyszyć… spotkanie.

Tradycyjne potrawy tego regionu świata cieszą się rosnącą popularnością również w Polsce. Bliskowschodnie specjały cechuje niepowtarzalny smak, który można uzyskać dzięki kilku prostym zasadom, które właśnie poznaliście. Połączcie tradycję ze szczyptą egzotyki, a doznacie prawdziwego bogactwa smaków i aromatów!

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601