Akawi Jasmeen bliskowschodni ser

Akawi Jasmeen

Akawi to ser kuchni bliskowschodniej, wytwarzany zazwyczaj z mleka krowiego, który ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Ma biały kolor i gładką konsystencję oraz łagodny, słony smak, dlatego tak dobrze komponuje się z różnymi produktami.

Akawi smakuje pysznie zarówno solo, jak i jako składnik przystawek i sałatek. Jest również elementem wielu deserów, w tym składnikiem ciasta knafeh, po polsku znanego jako kunafa. Możecie go też jeść w połączeniu ze słodkimi i kwaśnymi owocami sezonowymi, takimi jak maliny, jeżyny, borówki czy truskawki.

akawi

Fani i fanki zapiekanek oraz pizzy również się nie zawiodą – ser akawi można pokruszyć lub zetrzeć na tarce i zapiec w piekarniku. Jego łagodny smak sprawia, że jest pysznym dodatkiem do pieczonych warzyw. A jakie warzywa warto z nim zestawić? Różnokolorowe papryki, bakłażana, cukinię, warzywa korzeniowe – marchewkę i pietruszkę czy bataty.

Choć ten znany na Bliskim Wschodzie ser sprawdzi się w zapiekankach, sałatkach czy z grillowanymi warzywami, to świetnie smakuje również w formie przekąski. Gwarantujemy, że z owocami leśnymi i rukolą będzie smakować jak kawałeczek nieba!

akawi

Do jakich dań można dodać ser akawi?

    • przekąsek z owocami,
    • sałatki,
    • zapiekanki,
    • pizzy,
    • zapiekanych warzyw,
    • deserów.

Zobaczcie nasze pozostałe produkty nabiałowe:

Przepisy