Akawi Jasmeen bliskowschodni ser
Produkt: Akawi
Waga/objętość: 500 g
Składniki: mleko krowie, sól, kultury bakterii
Akawi Jasmeen
Akawi to ser kuchni bliskowschodniej, wytwarzany zazwyczaj z mleka krowiego, który ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Ma biały kolor i gładką konsystencję oraz łagodny, słony smak, dlatego tak dobrze komponuje się z różnymi produktami.
Akawi smakuje pysznie zarówno solo, jak i jako składnik przystawek i sałatek. Jest również elementem wielu deserów, w tym składnikiem ciasta knafeh, po polsku znanego jako kunafa. Możecie go też jeść w połączeniu ze słodkimi i kwaśnymi owocami sezonowymi, takimi jak maliny, jeżyny, borówki czy truskawki.
Fani i fanki zapiekanek oraz pizzy również się nie zawiodą – ser akawi można pokruszyć lub zetrzeć na tarce i zapiec w piekarniku. Jego łagodny smak sprawia, że jest pysznym dodatkiem do pieczonych warzyw. A jakie warzywa warto z nim zestawić? Różnokolorowe papryki, bakłażana, cukinię, warzywa korzeniowe – marchewkę i pietruszkę czy bataty.
Choć ten znany na Bliskim Wschodzie ser sprawdzi się w zapiekankach, sałatkach czy z grillowanymi warzywami, to świetnie smakuje również w formie przekąski. Gwarantujemy, że z owocami leśnymi i rukolą będzie smakować jak kawałeczek nieba!
Do jakich dań można dodać ser akawi?
-
- przekąsek z owocami,
- sałatki,
- zapiekanki,
- pizzy,
- zapiekanych warzyw,
- deserów.