z przepisu
SKŁADNIKI
1 kg skrzydełek z kurczaka
½-1 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cebuli granulowanej
½ łyżeczki imbiru
2-3 łyżki melasy z granatów Jasmeen
2-3 łyżki miodu lub 1-2 łyżki brązowego cukru
szczypta chilli lub papryki w płatkach
DO PODANIA
kolendra
szczypior
świeży granat
Grillowane skrzydełka w melasie z granatów
Jeśli chcecie zebrać pochwały na temat przygotowanych przez siebie potraw, zróbcie grillowane skrzydełka w melasie z granatów według naszego przepisu. Gwarantujemy, że będziecie „palce lizać”, bo takich skrzydełek jeszcze nie jedliście!
Bogactwo przypraw, odrobina słodyczy i melasa – dzięki tej mieszance Wasze danie na pewno stanie się gwiazdą grilla.
Wakacje to idealna pora na przygotowanie grilla w gronie rodziny lub znajomych i zaskoczenie ich nowymi smakami!
Czym jest melasa z granatów?
Melasa z granatów to syrop o słodko-kwaśnym, lekko cierpkim smaku. Jest bardzo gęsty i ma brunatną, ciemnobrązową barwę. Powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody. Melasę można dodać do typowo bliskowschodnich dań, jednak świetnie podkreśli też charakter tradycyjnych potraw.
Grillowane skrzydełka w melasie z granatów
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
½-1 łyżeczki soli
po 1 łyżeczce papryki wędzonej, czosnku granulowanego, kuminu i cebuli granulowanej
½ łyżeczki imbiru
2-3 łyżki melasy z granatów Jasmeen
2-3 łyżki miodu lub 1-2 łyżki brązowego cukru
szczypta chilli lub papryki w płatkach
do podania: kolendra, szczypior, świeży granat
Sposób przygotowania:
Skrzydełka myjemy i kroimy na 3 części. Najmniejszą część zostawiamy do wykorzystania np. do wywaru do zupy, zaś pozostałe mieszamy wraz z przyprawami: solą, papryką wędzoną, czosnkiem granulowanym, kuminem, cebulą granulowaną i imbirem. Tak przygotowane skrzydełka zostawiamy na 2-3 godziny (im dłużej, tym lepiej – najlepiej na całą noc).
Następnie grillujemy je na średnim żarze po około 8-10 minut z jednej strony. Pod koniec grillowania smarujemy skrzydełka mieszanką melasy z granatów, papryki i cukru.
Tuż przed podaniem skrzydełka dekorujemy pestkami z granatu, posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Na zakończenie możemy Wam życzyć jednego – smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem melasy z granatów:
Bowl z grillowanym warzywami i różaną harissą
Grillowany kalafior z sosem tahinowym
Hummus z falafelem i sezonową sałatką
Tagine z dynią, morelami i soczewicą