Tosty z serem i aromatycznym za’atarem

10 minut
2
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

4 kromki dobrej jakości pieczywa
4 plasterki sera
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
2 łyżeczki masła (lub majonezu)

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szybkie tosty z serem i za’atarem

Pusta lodówka? To żaden problem, aby zrobić szybkie tosty z serem i aromatycznym za’atarem potrzebujecie zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu.

Rozpieszczeni słońcem, wakacyjnym luzem i długimi dniami, chcemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, korzystając z pogody i relaksując się. Właśnie dlatego latem stawiamy na szybkie dania i nieskomplikowane przekąski.

Nie martwcie się – te tosty będą pyszne również o innych porach roku. Wszak nie tylko latem zdarza nam się być kulinarnymi leniuszkami.

Czym jest za’atar?


Słowo za’atar w języku arabskim oznacza tymianek. Jest podstawą aromatycznej mieszanki ziół z dodatkiem prażonego sezamu, zmielonego sumaku i pszenicy durum. Nadaje potrawom intrygujący, lekko kwaskowy posmak.

Poznajcie wyjątkowy smak i aromat tej bliskowschodniej przyprawy, dodając ją do tostów. Podsumowując: nasza propozycja na pewno Wam zasmakuje! 

tosty z serem i za'atarem

Szybkie tosty z serem i za’atarem

Składniki:

4 kromki dobrej jakości pieczywa
4 plasterki sera
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
2 łyżeczki masła (lub majonezu)

Sposób przygotowania:

Na pieczywie układamy ser, posypujemy całość za’atarem, a następnie przykrywamy kolejną kromką sera i pieczywa. Pieczywo smarujemy masłem (lub majonezem) z obu stron i zapiekamy w tosterze na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi warzywami. Tosty można dodatkowo posmarować harissą.

Smacznego!

Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:

Domowa focaccia z za’atarem

Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush

Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem

Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini

Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU