z przepisu
SKŁADNIKI
4 kromki dobrej jakości pieczywa
4 plasterki sera
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
2 łyżeczki masła (lub majonezu)
Szybkie tosty z serem i za’atarem
Pusta lodówka? To żaden problem, aby zrobić szybkie tosty z serem i aromatycznym za’atarem potrzebujecie zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu.
Rozpieszczeni słońcem, wakacyjnym luzem i długimi dniami, chcemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, korzystając z pogody i relaksując się. Właśnie dlatego latem stawiamy na szybkie dania i nieskomplikowane przekąski.
Nie martwcie się – te tosty będą pyszne również o innych porach roku. Wszak nie tylko latem zdarza nam się być kulinarnymi leniuszkami.
Czym jest za’atar?
Słowo za’atar w języku arabskim oznacza tymianek. Jest podstawą aromatycznej mieszanki ziół z dodatkiem prażonego sezamu, zmielonego sumaku i pszenicy durum. Nadaje potrawom intrygujący, lekko kwaskowy posmak.
Poznajcie wyjątkowy smak i aromat tej bliskowschodniej przyprawy, dodając ją do tostów. Podsumowując: nasza propozycja na pewno Wam zasmakuje!
Szybkie tosty z serem i za’atarem
Składniki:
4 kromki dobrej jakości pieczywa
4 plasterki sera
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen
2 łyżeczki masła (lub majonezu)
Sposób przygotowania:
Na pieczywie układamy ser, posypujemy całość za’atarem, a następnie przykrywamy kolejną kromką sera i pieczywa. Pieczywo smarujemy masłem (lub majonezem) z obu stron i zapiekamy w tosterze na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi warzywami. Tosty można dodatkowo posmarować harissą.
Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem za’ataru:
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Fattoush z pieczonym chlebem i za’atarem
Naleśniki z pieczonymi warzywami i sosem tahini
Śniadaniowa pizza z jajkiem i za’atarem