
z przepisu
SKŁADNIKI
2 ½ - 3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki tahini Jasmeen
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
1 kostka masła
⅔ szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
1½ szklanki sezamu
Ciasteczka sezamowe
Składniki:
2 i ½ – 3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki tahini Jasmeen
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
1 kostka masła
⅔ szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 i ½ szklanki sezamu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli oraz wodą z kwiatów pomarańczy na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, tahinę i ucieramy przez kolejne 2 minuty. Przesiewamy mąkę i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta formujemy ciasteczka – lepimy kulki, a następnie delikatnie rozgniatamy, a górną część zanurzamy w sezamie. Pieczemy około 15 minut. Następnie przekładamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem tahini:
Różana szarlotka z sezamową kruszonką
Dynia w za’atarze podana na baba ghanoush
Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:
Facebooku, Instagramie oraz YouTubie!