Sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy

30 minut + kilka godzin na chłodzenie w lodówce
12
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

SPÓD

150 g ciasteczek
50 g masła
½ łyżeczki kardamonu

MASA

400 g sera trzykrotnie mielonego
200 ml śmietanki kremówki
300 g białej czekolady
½ łyżeczki skórki z cytryny lub pomarańczy
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen

DO DEKORACJI

sezonowe owoce
płatki róż
pistacje

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sernik na zimno z białą czekoladą
i wodą z kwiatów pomarańczy

Jeśli mielibyście wymienić swoje ulubione ciasta, to czy wśród nich znalazłby się sernik? Na naszej liście bez wątpienia! Mamy dla Was przepis na sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy, który smakuje jak kawałeczek nieba!

Czym jest woda z kwiatów pomarańczy?

To woda kwiatowa o niesamowicie intensywnym kwiatowo-cytrusowym aromacie, który podkręca smak i zapach różnych produktów, nadając im bliskowschodniej nuty. Dania wzbogacone wodą pomarańczową zyskują odświeżający posmak cytrusów. 

Wodę z kwiatów pomarańczy stosuje się jako dodatek do napojów bezalkoholowych, drinków i koktajli, ale dodaje się ją również do orientalnych słodyczy oraz wypieków – ciast, ciasteczek, deserów owocowych, dań mlecznych czy różnego rodzaju placuszków i naleśników.

sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy

Sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy

Składniki:

SPÓD
150 g ciasteczek
50 g masła
½ łyżeczki kardamonu

MASA
400 g sera trzykrotnie mielonego
200 ml śmietanki kremówki
300 g białej czekolady
½ łyżeczki skórki z cytryny lub pomarańczy
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen

do dekoracji: sezonowe owoce, płatki róż, pistacje

Sposób przygotowania:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy wraz z masłem i kardamonem w malakserze. Całość wykładamy na dno tortownicy i schładzamy w lodówce.

Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W mikserze ucieramy ser, następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną białą czekoladę, otartą skórkę z cytryny i wodę z kwiatów pomarańczy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kremówkę i miksujemy aż do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.

Masę serową następnie przekładamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy sezonowymi owocami, płatkami róż i pistacjami. Najlepiej smakuje po około 30 minutach od wyjęcia z lodówki.

Na koniec życzymy Wam po prostu smacznego! 

Inne przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów pomarańczy:

Ciasteczka sezamowe

Rabarbar pod kruszonką z wodą pomarańczową

Ramadanowe ciasteczka maamoul z daktylami

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU