Kruche maślane ciasteczka z wodą z kwiatów pomarańczy i pistacjami

40 minut
15
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

100 g masła (w temperaturze pokojowej)
½  szklanki cukru pudru + do posypania (opcjonalnie)
1 ¼ szklanka mąki pszennej
½ szklanki posiekanych pistacji
½ łyżeczki soli
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
skórka z ½ cytryny

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kruche i maślane ciasteczka z wodą
z kwiatów pomarańczy i pistacjami

Czy jako dzieci lubiliście maczać ciastka w gorącej herbacie? A może robicie to do tej pory? Nasze kruche i maślane ciasteczka z wodą z kwiatów pomarańczy i pistacjami są tak pyszne, że z pewnością będą przywodzić Wam na myśl desery przygotowywane przez kochających członków rodziny, które robili dla nas z czułością.

kruche, maślane ciasteczka z wodą z kwiatów pomarańczy i pistacjami

Do czego można dodawać wodę z kwiatów pomarańczy?

    • słodkich wypieków (ciast, ciastek),
    • napojów alkoholowych (drinków, ponczu, grzańca),
    • napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty),
    • koktajli,
    • kawy i herbaty,
    • deserów owocowych,
    • orientalnych słodyczy (baklawy, qatayef, kadaifi),
    • dań mlecznych,
    • naleśników, gofrów, pankejków i placuszków,
    • kremów, budyniów, puddingów,
    • śmietany i jogurtu,
    • lodów.

woda z kwiatów pomarańczy Jasmeen

Kruche i maślane ciasteczka z wodą z kwiatów pomarańczy i pistacjami

Składniki:

100 g masła (w temperaturze pokojowej)
½  szklanki cukru pudru + do posypania (opcjonalnie)
1 ¼ szklanka mąki pszennej
½ szklanki posiekanych pistacji
½ łyżeczki soli
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
skórka z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z solą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy mąkę, pistacje, wodę z kwiatów pomarańczy i skórkę pomarańczową. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy je ręcznie, formując je w zgrabny wałek. Następnie ciasto zabezpieczamy folią i schładzamy w zamrażarce przez 15-20 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto kroimy w centymetrowe krążki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 10 minut. Ciasteczka można opcjonalnie posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Na koniec nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam smacznego! Z pewnością takie będzie!

Inne przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów pomarańczy:

Pudding z czerstwej chałki z wodą z kwiatów pomarańczy

Rabarbar pod kruszonką z wodą z kwiatów pomarańczy

Sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU