Pudding z czerstwej chałki z wodą z kwiatów pomarańczy

50 minut
4-6
Wegetariańskie
łatwe
produkt
z przepisu

SKŁADNIKI

czerstwe pieczywo: chałka, kilka brioszek lub croissantów
4-5 jajek 
szklanka śmietanki kremówki 
szklanka mleka 
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
skórka z ½ pomarańczy
⅓ szklanki cukru
cynamon (opcjonalnie)

SKŁADNIKI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pudding z czerstwej chałki z wodą
z kwiatów pomarańczy

Jeśli zostało Wam słodkie, czerstwe pieczywo to zamieńcie je w doskonałe, leniwe, weekendowe śniadanie, czyli pudding z czerstwej chałki z wodą z kwiatów pomarańczy. Nasz przepis to doskonały przykład tego, jak łatwo można wyczarować coś pysznego z niewielu składników! Wykorzystajcie więc przyschnięte pieczywo, żeby zrobić nieskomplikowany, a zarazem smaczny posiłek. Kiedy raz spróbujecie naszego puddingu, już zawsze będziecie do niego wracać.

pudding z czerstwej chałki z wodą z kwiatów pomarańczy

Czym jest woda z kwiatów pomarańczy?

To niezwykle intensywny dodatek smakowy o kwiatowo-cytrusowym aromacie, który podkręca smak i zapach różnych produktów, nadając im bliskowschodniej nuty. Jeśli chcecie wzbogacić dania, desery i napoje, wybierzcie wodę z kwiatów pomarańczy, dzięki której zyskają odświeżający posmak cytrusów.

Zobaczcie, do czego można dodawać wodę z kwiatów pomarańczy:

    • słodkich wypieków (ciast, ciastek),
    • napojów alkoholowych (drinków, ponczu, grzańca),
    • napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty),
    • koktajli,
    • kawy i herbaty,
    • deserów owocowych,
    • orientalnych słodyczy (baklawy, qatayef, kadaifi),
    • dań mlecznych,
    • naleśników, gofrów, pankejków i placuszków,
    • kremów, budyniów, puddingów,
    • śmietany i jogurtu,
    • lodów.

Pudding z czerstwej chałki z wodą z kwiatów pomarańczy

Składniki:

czerstwe pieczywo: chałka, kilka brioszek lub croissantów
4-5 jajek
szklanka śmietanki kremówki
szklanka mleka
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
skórka z ½ pomarańczy
⅓ szklanki cukru
cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W międzyczasie łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki (oprócz pieczywa). Czerstwe pieczywo kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie zalewamy mieszanką wcześniej połączonych składników. Całość pieczemy przez ok. 45 minut. Przygotowany pudding można również dodatkowo posypać cynamonem.

Na koniec życzymy Wam po prostu smacznego! Z pewnością takie będzie.

Inne przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów pomarańczy:

Kruche maślane ciasteczka z wodą z kwiatów pomarańczy i pistacjami

Rabarbar pod kruszonką z wodą z kwiatów pomarańczy

Sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

PRODUKTY Z PRZEPISU