z przepisu
SKŁADNIKI
czerstwe pieczywo: chałka, kilka brioszek lub croissantów
4-5 jajek
szklanka śmietanki kremówki
szklanka mleka
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
skórka z ½ pomarańczy
⅓ szklanki cukru
cynamon (opcjonalnie)
Pudding z czerstwej chałki z wodą
z kwiatów pomarańczy
Jeśli zostało Wam słodkie, czerstwe pieczywo to zamieńcie je w doskonałe, leniwe, weekendowe śniadanie, czyli pudding z czerstwej chałki z wodą z kwiatów pomarańczy. Nasz przepis to doskonały przykład tego, jak łatwo można wyczarować coś pysznego z niewielu składników! Wykorzystajcie więc przyschnięte pieczywo, żeby zrobić nieskomplikowany, a zarazem smaczny posiłek. Kiedy raz spróbujecie naszego puddingu, już zawsze będziecie do niego wracać.
Czym jest woda z kwiatów pomarańczy?
To niezwykle intensywny dodatek smakowy o kwiatowo-cytrusowym aromacie, który podkręca smak i zapach różnych produktów, nadając im bliskowschodniej nuty. Jeśli chcecie wzbogacić dania, desery i napoje, wybierzcie wodę z kwiatów pomarańczy, dzięki której zyskają odświeżający posmak cytrusów.
Zobaczcie, do czego można dodawać wodę z kwiatów pomarańczy:
-
- słodkich wypieków (ciast, ciastek),
- napojów alkoholowych (drinków, ponczu, grzańca),
- napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty),
- koktajli,
- kawy i herbaty,
- deserów owocowych,
- orientalnych słodyczy (baklawy, qatayef, kadaifi),
- dań mlecznych,
- naleśników, gofrów, pankejków i placuszków,
- kremów, budyniów, puddingów,
- śmietany i jogurtu,
- lodów.
Pudding z czerstwej chałki z wodą z kwiatów pomarańczy
Składniki:
czerstwe pieczywo: chałka, kilka brioszek lub croissantów
4-5 jajek
szklanka śmietanki kremówki
szklanka mleka
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
skórka z ½ pomarańczy
⅓ szklanki cukru
cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W międzyczasie łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki (oprócz pieczywa). Czerstwe pieczywo kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie zalewamy mieszanką wcześniej połączonych składników. Całość pieczemy przez ok. 45 minut. Przygotowany pudding można również dodatkowo posypać cynamonem.
Na koniec życzymy Wam po prostu smacznego! Z pewnością takie będzie.
Inne przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów pomarańczy:
Kruche maślane ciasteczka z wodą z kwiatów pomarańczy i pistacjami
Rabarbar pod kruszonką z wodą z kwiatów pomarańczy
Sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy