z przepisu
SKŁADNIKI
2 ząbki czosnku
300 g świeżego szpinaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka sumaku
1 cebula
sól i pieprz do smaku
200 g labneh Jasmeen
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
sól i pieprz do smaku
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
¾ szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
Naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh
Kto z nas nie lubi naleśników? Co najważniejsze – sposobów ich przygotowania są dziesiątki! Na słodko, na wytrawnie, z owocami, z warzywami, z dżemem, z kremem czekoladowym – innymi słowy: każdy znajdzie ulubione smaki i dodatki. Dziś mamy dla Was przepis na naleśniki ze szpinakiem i szybkim sosem z labneh, które na pewno Wam zasmakują, więc nie ma na co czekać!
Labneh to lekko solony i gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. Możecie go dodać na przykład do kanapek, zup kremów czy śniadaniowego bowla. Dodatkowo znakomicie zastępuje ricottę, zatem wypróbujcie go jako składnik tarty lub ciasta. Podsumowując: labneh to wszechstronny produkt, który przyda się w każdej lodówce!
Składniki:
2 ząbki czosnku
300 g świeżego szpinaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka sumaku
1 cebula
sól i pieprz do smaku
200 g labneh Jasmeen
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
sól i pieprz do smaku
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
¾ szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania naleśników. W dużej misce mieszamy jajka, mąkę pszenną, cukier, sól, roztopione masło i wodę gazowaną. Po tym zostawiamy ciasto na 15 minut.
Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki (podczas smażenia pierwszego naleśnika warto użyć niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju).
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie delikatnie podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodajemy szpinak. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką.
Po kolejnych 2-3 minutach mieszamy i dodajemy sok z cytryny, sumak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem całość podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy obficie szpinakiem, zawijamy i delikatnie obsmażamy ponownie, więc teraz jest chwila na przygotowanie sosu. Labneh mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażonego naleśnika jemy od razu, obficie smarując sosem.
Smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem labneh:
Grillowane szparagi z labneh, jajkiem w koszulce i palonym masłem
Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem
Krem z soczewicy z harissą i labneh
Miętowy chłodnik z labneh i grzankami z ciecierzycy
Sernik na zimno z labneh i wodą różaną