Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O twórców humusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie humusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie. Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
Hummus doprawiamy tahini, sokiem z cytryny, siedmioma przyprawami libańskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie przygotowujemy falafel według instrukcji na opakowaniu. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze części, dodajemy porwane zioła oraz pokrojonego na szatkownicy fenkuła oraz granat. Mieszamy dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, melasę i sól. Na talerz wykładamy hummus, następnie na środek układamy sałatę oraz 3-4 falafele. Smacznego!
Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
W Libanie doprawia się go do smaku solą, pieprzem i, co oczywiste, narodową przyprawą, czyli mieszanką siedmiu przypraw libańskich. W podstawowej wersji można go też doprawić mielonym kuminem czy kolendrą oraz dodać ząbek czosnku, który delikatnie wzbogaci smak hummusu. Warto go posypać posiekaną natką pietruszki, aromatycznym za’atarem oraz skropić oliwą.
W języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Jest dumą kulturową Bliskiego Wschodu.
Jeden z filarów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego bazę stanowią ciecierzyca, bób i mieszanka charakterystycznych przypraw.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601