Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Hummus z falafelem i sezonową sałatką

Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O twórców humusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie humusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie. Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Hummus doprawiamy tahini, sokiem z cytryny, siedmioma przyprawami libańskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczasie przygotowujemy falafel według instrukcji na opakowaniu. Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze części, dodajemy porwane zioła oraz pokrojonego na szatkownicy fenkuła oraz granat. Mieszamy dressing: oliwę z oliwek, sok z cytryny, melasę i sól. Na talerz wykładamy hummus, następnie na środek układamy sałatę oraz 3-4 falafele. Smacznego!

Co to jest hummus?

Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.

W Libanie doprawia się go do smaku solą, pieprzem i, co oczywiste, narodową przyprawą, czyli mieszanką siedmiu przypraw libańskich. W podstawowej wersji można go też doprawić mielonym kuminem czy kolendrą oraz dodać ząbek czosnku, który delikatnie wzbogaci smak hummusu. Warto go posypać posiekaną natką pietruszki, aromatycznym za’atarem oraz skropić oliwą.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

W języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Jest dumą kulturową Bliskiego Wschodu.

Jeden z filarów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego bazę stanowią ciecierzyca, bób i mieszanka charakterystycznych przypraw.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601