Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy, grochu, bobiku lub bobu, doprawione czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą oraz kuminem. Dzięki smażeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Przywędrował na Zachód znad Morza Śródziemnego. Jest jednym z fundamentów kuchni bliskowschodniej. To orientalny przysmak lubiany na całym świecie, szczególnie przez wegetarian i wegan, dla których falafel stanowi roślinną alternatywę mięsa.
Falafel MIX to produkt, dzięki któremu bez wysiłku przyrządzisz w domu przepyszne bliskowschodnie danie! Wystarczą woda i olej. Użycie maszynki do falafeli gwarantuje ich jednakowy kształt i wielkość, co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Urządzenie sprawdzi się także przy formowaniu każdego rodzaju klopsików.