Co to jest falafel?

Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy, grochu, bobiku lub bobu, doprawione czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą oraz kuminem. Dzięki smażeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Przywędrował na Zachód znad Morza Śródziemnego. Jest jednym z fundamentów kuchni bliskowschodniej. To orientalny przysmak lubiany na całym świecie, szczególnie przez wegetarian i wegan, dla których falafel stanowi roślinną alternatywę mięsa.

Falafel MIX to produkt, dzięki któremu bez wysiłku przyrządzisz w domu przepyszne bliskowschodnie danie! Wystarczą woda i olej. Użycie maszynki do falafeli gwarantuje ich jednakowy kształt i wielkość, co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Urządzenie sprawdzi się także przy formowaniu każdego rodzaju klopsików.

SKŁADNIKI

mąka z ciecierzycy (55%), mielony suszony bób (30%), przyprawy 13% (w zmiennych proporcjach: kolendra, koper włoski, kmin rzymski, koperek, czosnek mielony, cebula mielona, pietruszka), sól

Jak i z czym jeść falafel?

  • w chlebku pita lub tortilli ze świeżymi warzywami (cebulą, zielonym ogórkiem, pomidorem) lub surówką oraz sosami;
  • w formie bowla ze świeżymi warzywami, ziołami i sosami;
  • z sałatką, dressingiem, frytkami z ziemniaków lub batatów i arabskim pieczywem;
  • z hummusem;
  • z pastą warzywną;
  • z pesto;
  • z sosem na bazie tahiny lub sosem jogurtowo-miętowym;
  • jako alternatywę mięsa w daniach głównych;
  • jako składnik talerza zimnych przekąsek.

Zainspiruj się

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem falafelu.

  • Wszystkie przepisy
  • na jesień
  • na lato
  • na wiosnę
  • na zimę

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601