Baba ghanoush to arabska pasta z bakłażana i sezamu. Przygotowaliśmy dla Was błyskawiczny przepis na ten bliskowschodni specjał z opalonych bakłażanów. Sprawdźcie nas 5-minutowy przepis na pastę idealną. Doskonale sprawdzi się w formie przekąski na spotkania ze znajomymi!
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, możesz je także zblendować. Całość polej odrobiną oliwy, posyp pestkami granatu i kolendrą.
Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Nic więc dziwnego, że baba ghanoush, czyli pasta z grillowanego bakłażana i tahiny wzbogacona czosnkiem i przyprawami, jest tam tak popularna!
Produkty te są źródłem roślinnego białka, zdrowych tłuszczy, makroskładników i witamin, co zdecydowanie przemawia na korzyść niepozornej pasty, która z nich powstaje. Tajemnicą dobrej baba ghanoush jest opalany bakłażan – najlepiej jest go uwędzić albo opalić nad ogniem. Warto ją posypać posiekaną natką pietruszki i ziarenkami granatu oraz skropić oliwą. W celach dekoracyjnych można użyć świeżych liści mięty oraz przypraw – kuminu i wędzonej papryki.
Baba Ghanoush to wyjątkowa mieszanka grillowanego bakłażana i tahiny z czosnkiem i przyprawami.
Tahini nadaje potrawom charakterystyczny smak. To podstawowy składnik w kuchni Bliskiego Wschodu.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601