Co to jest tahini?

Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy.

Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.

SKŁADNIKI

Do czego można dodać tahini?

  • do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
  • do słodkich wypieków (ciast, ciastek, bajaderek, tortów);
  • do deserów;
  • do lodów;
  • do chałwy;
  • do koktajli;
  • do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
  • do dipów, dressingów i sosów;
  • do pieczywa zamiast masła;
  • do past kanapkowych;
  • do hummusu i baba ghanoush;
  • do zup;
  • do sałatek;
  • do pieczonych warzyw;
  • do mięsa i ryb;
  • do curry i gulaszy.

Zainspiruj się

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem tahini.

  • Wszystkie przepisy
  • na jesień
  • na lato
  • na wiosnę
  • na zimę

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601