Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Nic więc dziwnego, że baba ghanoush, czyli pasta z grillowanego bakłażana i tahiny wzbogacona czosnkiem i przyprawami, jest tam tak popularna!
Produkty te są źródłem roślinnego białka, zdrowych tłuszczy, makroskładników i witamin, co zdecydowanie przemawia na korzyść niepozornej pasty, która z nich powstaje. Tajemnicą dobrej baba ghanoush jest opalany bakłażan – najlepiej jest go uwędzić albo opalić nad ogniem. Warto ją posypać posiekaną natką pietruszki i ziarenkami granatu oraz skropić oliwą. W celach dekoracyjnych można użyć świeżych liści mięty oraz przypraw – kuminu i wędzonej papryki.
Bakłażanowy dip jest częścią mezze, czyli małych przystawek podawanych na Bliskim Wschodzie. Do ich przygotowania używa się jedynie lokalnych, sezonowych produktów. Przykładowe mezze to obok baba ghanoush: pasty, pikle, oliwki, sosy jogurtowe lub serowe, hummus, tabbouleh, lebneh, fattoush, falafel czy warak enab dolma. Przystawki te podaje się z pieczywem, które doskonale komponuje się z tak szerokim przekrojem warzyw, past i sosów różnego rodzaju.
SKŁADNIKI
bakłażan (88%), pasta sezamowa (10%), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Jak i z czym jeść baba ghanoush?
przyprawiania i marynowania mięs, ryb i owoców morza,
warzyw z grilla,
potraw wegańskich i wegetariańskich,
kotlecików,
sosów,
gulaszy,
zup.
Zainspiruj się
Sprawdź przepisy z wykorzystaniem pasty z bakłażanów.