Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, dlatego przygotowaliśmy przepis na danie, które rozpieści Wasze kubki smakowe. Sprawdźcie więc jak przygotować pieczone bakłażany w sosie z melasy z granatów, z sałatką z kaszy kuskus z burakami i ziołami oraz z sosem tahini.
Ta mieszanka smaków sprawi, że Wasze brzuszki będą zachwycone na tyle, że będziecie myśleć tylko o dokładce! Jeśli lubicie orientalne akcenty, dodatek 7 przypraw arabskich z pewnością Was ucieszy. Podsumowując: czeka na Was prawdziwa uczta!
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Bakłażany myjemy, przekrajamy na pół i nacinamy w charakterystyczną kratkę. Następnie smarujemy mieszanką melasy z granatów z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek, solą i 7 przyprawami arabskimi. Po tym pieczemy bakłażany przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Kuskus zalewamy wodą z niewielką ilością soli na wysokość powyżej 1 cm. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, całość przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Buraki i cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy granat, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Tahini mieszamy z sokiem z cytryny, wodą i solą do smaku. Bakłażana po upieczeniu obficie polewamy sosem, a na koniec posypujemy świeżą kolendrą i prażonym sezamem. Podajemy od razu wraz z sałatką z kuskusu i buraków.
Na zakończenie życzymy Wam smacznego, bo z pewnością takie będzie!
To bliskowschodnia mieszanka przypraw, która jest owiana wieloma tajemnicami. Jej receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, choć jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak jest znany już od starożytności. Jej wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu. Mieszanka ta jest doskonałym dodatkiem do:
Tahini nadaje potrawom charakterystyczny smak. To podstawowy składnik w kuchni Bliskiego Wschodu.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601