Pieczone bakłażany w sosie z melasy, z sałatką i sosem tahini

Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, dlatego przygotowaliśmy przepis na danie, które rozpieści Wasze kubki smakowe. Sprawdźcie więc jak przygotować pieczone bakłażany w sosie z melasy z granatów, z sałatką z kaszy kuskus z burakami i ziołami oraz z sosem tahini. 

Ta mieszanka smaków sprawi, że Wasze brzuszki będą zachwycone na tyle, że będziecie myśleć tylko o dokładce! Jeśli lubicie orientalne akcenty, dodatek 7 przypraw arabskich z pewnością Was ucieszy. Podsumowując: czeka na Was prawdziwa uczta!

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Bakłażany myjemy, przekrajamy na pół i nacinamy w charakterystyczną kratkę. Następnie smarujemy mieszanką melasy z granatów z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek, solą i 7 przyprawami arabskimi. Po tym pieczemy bakłażany przez około 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Kuskus zalewamy wodą z niewielką ilością soli na wysokość powyżej 1 cm. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, całość przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Buraki i cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie dodajemy granat, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

Tahini mieszamy z sokiem z cytryny, wodą i solą do smaku. Bakłażana po upieczeniu obficie polewamy sosem, a na koniec posypujemy świeżą kolendrą i prażonym sezamem. Podajemy od razu wraz z sałatką z kuskusu i buraków.

Na zakończenie życzymy Wam smacznego, bo z pewnością takie będzie!

Co to jest za'atar?

To bliskowschodnia mieszanka przypraw, która jest owiana wieloma tajemnicami. Jej receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, choć jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak jest znany już od starożytności. Jej wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu. Mieszanka ta jest doskonałym dodatkiem do:

  • sałatek,
  • pieczywa,
  • dań mięsnych i rybnych,
  • potraw z jajkami,
  • hummusu,
  • labneh.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Zaa’tar to kwintesencja bliskowschodniej mieszanki przypraw na bazie tymianku.

Tahini nadaje potrawom charakterystyczny smak. To podstawowy składnik w kuchni Bliskiego Wschodu.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601