z przepisu
SKŁADNIKI
SPÓD
150 g ciasteczek
50 g masła
½ łyżeczki kardamonu
MASA
400 g sera trzykrotnie mielonego
200 ml śmietanki kremówki
300 g białej czekolady
½ łyżeczki skórki z cytryny lub pomarańczy
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
DO DEKORACJI
sezonowe owoce
płatki róż
pistacje
Sernik na zimno z białą czekoladą
i wodą z kwiatów pomarańczy
Jeśli mielibyście wymienić swoje ulubione ciasta, to czy wśród nich znalazłby się sernik? Na naszej liście bez wątpienia! Mamy dla Was przepis na sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy, który smakuje jak kawałeczek nieba!
Czym jest woda z kwiatów pomarańczy?
To woda kwiatowa o niesamowicie intensywnym kwiatowo-cytrusowym aromacie, który podkręca smak i zapach różnych produktów, nadając im bliskowschodniej nuty. Dania wzbogacone wodą pomarańczową zyskują odświeżający posmak cytrusów.
Wodę z kwiatów pomarańczy stosuje się jako dodatek do napojów bezalkoholowych, drinków i koktajli, ale dodaje się ją również do orientalnych słodyczy oraz wypieków – ciast, ciasteczek, deserów owocowych, dań mlecznych czy różnego rodzaju placuszków i naleśników.
Sernik na zimno z białą czekoladą i wodą z kwiatów pomarańczy
Składniki:
SPÓD
150 g ciasteczek
50 g masła
½ łyżeczki kardamonu
MASA
400 g sera trzykrotnie mielonego
200 ml śmietanki kremówki
300 g białej czekolady
½ łyżeczki skórki z cytryny lub pomarańczy
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy Jasmeen
do dekoracji: sezonowe owoce, płatki róż, pistacje
Sposób przygotowania:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy wraz z masłem i kardamonem w malakserze. Całość wykładamy na dno tortownicy i schładzamy w lodówce.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W mikserze ucieramy ser, następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną białą czekoladę, otartą skórkę z cytryny i wodę z kwiatów pomarańczy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kremówkę i miksujemy aż do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.
Masę serową następnie przekładamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy sezonowymi owocami, płatkami róż i pistacjami. Najlepiej smakuje po około 30 minutach od wyjęcia z lodówki.
Na koniec życzymy Wam po prostu smacznego!
Inne przepisy z wykorzystaniem wody z kwiatów pomarańczy:
Rabarbar pod kruszonką z wodą pomarańczową
Ramadanowe ciasteczka maamoul z daktylami