Co to jest za'atar?

Bliski Wschód słynie z najrozmaitszych mieszanek przypraw, ale chyba żadna z nich nie jest owiana tyloma tajemnicami co za’atar (zatar). Receptura tej przyprawy przez wieki była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, chociaż jej charakterystyczny smak jest znany już od starożytności.

W mieszance ziół za’atar od Jasmeen znajduje się tymianek, zmielony sumak i prażone ziarna sezamu, które są kluczem do uzyskania niezwykłego, lekko kwaskowatego smaku.

Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji sezamu, tymianku i przypraw, za’atar idealnie nadaje się do mięs i ryb, na przykład jako dodatek do marynaty. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, idealnie pasuje do wszystkich warzyw. Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych, pasuje do hummusu, labneh i pieczywa.

SKŁADNIKI

sezam (43%), tymianek (20%), pszenica durum (20%), przyprawy (8%): (w zmiennych proporcjach: koperek, kolendra, koper włoski, sumak), olej słonecznikowy (7%), sól

Do czego można dodać za'atar?

  • marynowania mięs, ryb, warzyw i oliwek;
  • aromatyzowania oliwy i oleju;
  • labneh;
  • dipów;
  • zup kremów;
  • hummusu, past na bazie bakłażana i twarożków;
  • pieczonych warzyw;
  • sałatek i sosów sałatkowych;
  • zapiekanek;
  • omletów i jajecznicy;
  • pizzy;
  • pieczywa (chlebków pita, tortilli, piadiny, chlebków hiszpańskich).

Zainspiruj się

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem za’ataru.

  • Wszystkie przepisy
  • na jesień
  • na lato
  • na wiosnę
  • na zimę

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601