Co to jest harissa?

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.

SKŁADNIKI

ostra papryka (87%), sól, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu

Do czego można dodać harissę?

  • do zup i gulaszów;
  • do sosów, zwłaszcza pomidorowego;
  • do marynat;
  • do pieczywa;
  • do past kanapkowych;
  • do kawałków mięsa z grilla, słonych przekąsek, kebaba i pizzy jako dip;
  • do makaronów;
  • do kaszy kuskus (np. sałatki tabbouleh);
  • do mięsa i ryb;
  • do jajek w różnych postaciach;
  • do grillowanych i surowych warzyw;
  • zamiast ketchupu.

Zainspiruj się

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem harissy.

  • Wszystkie przepisy
  • na jesień
  • na lato
  • na wiosnę
  • na zimę

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601