Jeśli lubicie daktyle, to powinniście wiedzieć, że smakują równie dobrze na słodko, jak i w daniach wytrawnych. Można zatem zrobić z nich cały obiad – od przystawki aż po deser.
Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy: cynamon, imbir, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną w plastry marchew lub dynię pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Następnie dodajemy pomidory, harissę i daktyle, gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą do smaku.
Tagine podajemy posypany obficie natką pietruszki lub kolendrą, najlepiej z kaszą kuskus (lub inną, którą lubicie).
Tip:
Tagine to bardzo wdzięczne danie, które można stworzyć na wiele różnych sposobów. Jego bazą może być też kurczak, jagnięcina czy tofu. Świetnie sprawdzą się tu również bakłażan, oliwki, papryka czy soczewica. Zamiast daktyli można użyć suszonych śliwek, fig albo rodzynek. W sezonie letnim możecie użyć świeżych pomidorów. Jeśli będą zbyt mało intensywne, dodajcie 1 łyżeczkę passaty pomidorowej.
Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chilli, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu, pochodzącą z Afryki Północnej. Światową sławę i uznanie zyskała zaledwie kilka lat temu, zadowalając podniebienia wszystkich tych, którzy szukają w daniach pikantnej nuty i aromatu przypraw. Harissa nadaje potrawom intensywnej barwy, pogłębia ich smak i dodaje im ostrości.
Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chili, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu.
Ciecierzyca ze względu na zawartość białka może stanowić doskonały substytut mięsa. Idealna dla wegan i wegetarian.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601