Rodzynki sułtańskie Jasmeen Bakalie

Rodzynki sułtańskie

Ludzie dzielą na tych, którzy lubią sernik z rodzynkami oraz na tych, którzy od niego stronią. Na szczęście rodzynki sułtańskie mają o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Swoją słodyczą doskonale uzupełniają inne wypieki, ciasteczka i naleśniki, jak również dania wytrawne z mięsem i rybami.

Rodzynki sułtańskie to najpopularniejsza odmiana rodzynek, są drobne i mają ciemnobrązową skórkę. Do suszenia wykorzystuje się specjalne gatunki winogron. Dzięki gorącemu słońcu w owocach winorośli wytrąca się naturalny cukier, czyli fruktoza. To właśnie jej rodzynki sułtańskie zawdzięczają swoją naturalną słodycz, która jest przyjemna dla podniebienia.

Do czego można wykorzystać rodzynki sułtańskie?

    • do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
    • do słodkich wypieków (ciast, ciastek, tortów, babeczek);
    • do deserów;
    • do jogurtu z owocami;
    • do mięsa i ryb;
    • do półmiska z serami;
    • do sosów;
    • do sałatek;
    • do świątecznych potraw (kutii, paschy i bigosu);
    • do mieszanki bakaliowej;
    • do dekorowania potraw;
    • jako przekąskę.

Przepisy

Kup teraz