Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami z labneh

Papryki faszerowane to bardzo prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad pełen warzyw. Bliskowschodniej nuty nadadzą daniu kasza bulgur i harissa oraz ser labneh!

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

W osobnych garnkach, w osolonej wodzie gotujemy soczewicę i kaszę bulgur. Następnie na patelni lekko podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę, a w dalszej kolejności podsmażamy bakłażana pokrojonego w kostkę. Wszystkie składniki: soczewicę, kaszę bulgur, cebulę, bakłażana, pastę pomidorową, harissę i przyprawy: kumin, kolendrę, sól i pieprz. Całość delikatnie podsmażamy na patelni. Papryki myjemy i przekrajamy na pół, następnie obficie nadziewamy i posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Kiedy papryka się piecze, przygotowujemy sos z labneh. Mieszamy labneh, sok z cytryny, drobno posiekane zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! 

Co to jest labneh?

Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury.

Jest idealny do kanapek, jako baza twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem albo jako dodatek do śniadaniowego bowla z bakaliami, owocami i miodem. Poza tym znakomicie zastępuje ricottę – wypróbujcie go jako składnik sernika, tarty lub naleśnikowego farszu. Nałożony na świeże, chrupkie pieczywo, pitę czy krakersa sprawi, że poczujecie niebo w gębie. Możecie go podawać z zielonym lub czerwonym pesto oraz dodawać do pieczonych warzyw czy zup kremów.

Ten bliskowschodni serek tworzy również doskonały duet z pikantną harissą. Możecie połączyć te składniki samodzielnie w domu, ale dla tych, którzy nie lubią brudzić naczyń, mamy doskonałe rozwiązanie! 

Zawsze wiedzieliśmy, że nasze produkty są na medal, ale teraz mamy na to dowód! Nasz serek labneh zdobył w konkursie „Smak Sera 2022” certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” oraz I miejsce w kategorii „Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi”!

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chili, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu.

Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury. 

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601