Słonecznik łuskany Jasmeen Bakalie

Słonecznik łuskany Jasmeen

Kiedy nadchodzi lato, na ryneczkach, w warzywniakach i w supermarketach można znaleźć głowy słoneczników. Ich łuskanie naprawdę wciąga, a wręcz stanowi rozrywkę na długie, letnie i słoneczne popołudnia. Co jednak, kiedy lato mija, a ścięte słoneczniki znikają z półek? Wtedy warto sięgnąć po słonecznik łuskany Jasmeen!

Słonecznik łuskany ma neutralny, delikatny smak o lekko orzechowej nucie. Podprażone na suchej patelni pestki słonecznika zyskują głębię smaku i aromatu. Co ciekawe, na Bliskim Wschodzie na ich bazie przygotowuje się nalewkę, która ma łagodzić stany gorączkowe.

Pestki słonecznika są cennym źródłem m.in.:

    • błonnika,
    • białka,
    • witaminy E i witamin z grupy B,
    • potasu,
    • magnezu,
    • żelaza,
    • fosforu,
    • selenu,
    • wapnia,
    • cynku.

łuskane pestki dyniłuskane pestki dynisłonecznik łuskany jasmeen

Do czego można wykorzystać łuskany słonecznik?

    • do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
    • do słodkich wypieków (ciast, ciastek);
    • do sałatek;
    • do pasztetu mięsnego lub wegetariańskiego;
    • do kanapek w formie posypki;
    • do past kanapkowych;
    • do zup kremów;
    • do pesto;
    • do naleśników;
    • do panierowania mięsa, ryb i kotlecików warzywnych;
    • do dekorowania potraw;
    • jako składnik domowego pieczywa;
    • jako przekąskę.

Przepisy

Kup teraz