Słonecznik łuskany Jasmeen Bakalie
Produkt: Słonecznik łuskany Jasmeen
Waga/objętość: 100 g
Składniki: nasiona słonecznika
Słonecznik łuskany Jasmeen
Kiedy nadchodzi lato, na ryneczkach, w warzywniakach i w supermarketach można znaleźć głowy słoneczników. Ich łuskanie naprawdę wciąga, a wręcz stanowi rozrywkę na długie, letnie i słoneczne popołudnia. Co jednak, kiedy lato mija, a ścięte słoneczniki znikają z półek? Wtedy warto sięgnąć po słonecznik łuskany Jasmeen!
Słonecznik łuskany ma neutralny, delikatny smak o lekko orzechowej nucie. Podprażone na suchej patelni pestki słonecznika zyskują głębię smaku i aromatu. Co ciekawe, na Bliskim Wschodzie na ich bazie przygotowuje się nalewkę, która ma łagodzić stany gorączkowe.
Pestki słonecznika są cennym źródłem m.in.:
-
- błonnika,
- białka,
- witaminy E i witamin z grupy B,
- potasu,
- magnezu,
- żelaza,
- fosforu,
- selenu,
- wapnia,
- cynku.
Do czego można wykorzystać łuskany słonecznik?
-
- do owsianek, jaglanek, granoli, musli i batonów;
- do słodkich wypieków (ciast, ciastek);
- do sałatek;
- do pasztetu mięsnego lub wegetariańskiego;
- do kanapek w formie posypki;
- do past kanapkowych;
- do zup kremów;
- do pesto;
- do naleśników;
- do panierowania mięsa, ryb i kotlecików warzywnych;
- do dekorowania potraw;
- jako składnik domowego pieczywa;
- jako przekąskę.