Melasa z granatów to niezwykły arabski specjał. Ten syrop o słodko-kwaśnym, lekko cierpkim smaku jest bardzo gęsty i ma brunatną, ciemnobrązową barwę. Powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody.
Melasa z granatów przenosi dania na zupełnie inny kulinarny poziom. Można ją dodać do typowo bliskowschodnich dań, jednak fantastycznie podkreśli też charakter tradycyjnych potraw. Melasa uwydatni smak sałatek i dań z warzyw, a także sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb, ponieważ dzięki niej mięso kruszeje. Dodana do deserów doskonale uzupełni je swoją słodyczą. Może być dodawana do napojów i drinków alkoholowych oraz świetnie komponuje się z tahiną.
SKŁADNIKI
owoce granatu, sól, cukier
Do czego można wykorzystać melasę?
do słodkich wypieków (ciast i ciastek);
do napojów alkoholowych;
do napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty, koktajli);
do herbaty;
do deserów;
do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
do zup;
do sałatek i surówek;
do marynaty do mięsa i ryb;
do pieczonych warzyw;
do dressingu;
do past warzywnych.
Zainspiruj się
Sprawdź przepisy z wykorzystaniem melasy z granatów.