Melasa z granatów

Co to jest melasa?

Melasa z granatów to niezwykły arabski specjał. Ten syrop o słodko-kwaśnym, lekko cierpkim smaku jest bardzo gęsty i ma brunatną, ciemnobrązową barwę. Powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody.

Melasa z granatów przenosi dania na zupełnie inny kulinarny poziom. Można ją dodać do typowo bliskowschodnich dań, jednak fantastycznie podkreśli też charakter tradycyjnych potraw. Melasa uwydatni smak sałatek i dań z warzyw, a także sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb, ponieważ dzięki niej mięso kruszeje. Dodana do deserów doskonale uzupełni je swoją słodyczą. Może być dodawana do napojów i drinków alkoholowych oraz świetnie komponuje się z tahiną.

SKŁADNIKI

Do czego można wykorzystać melasę?

  • do słodkich wypieków (ciast i ciastek);
  • do napojów alkoholowych;
  • do napojów bezalkoholowych (lemoniady, wody, mrożonej herbaty, koktajli);
  • do herbaty;
  • do deserów;
  • do naleśników, gofrów, pankejków i placuszków;
  • do zup;
  • do sałatek i surówek;
  • do marynaty do mięsa i ryb;
  • do pieczonych warzyw;
  • do dressingu;
  • do past warzywnych.

Zainspiruj się

Sprawdź przepisy z wykorzystaniem melasy z granatów.

  • Wszystkie przepisy
  • na jesień
  • na lato
  • na wiosnę
  • na zimę

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601