Grillowane skrzydełka w melasie z granatów

Jeśli chcecie zebrać pochwały na temat przygotowanych przez siebie potraw, zróbcie grillowane skrzydełka w melasie z granatów według naszego przepisu. Gwarantujemy, że będziecie „palce lizać”, bo takich skrzydełek jeszcze nie jedliście! 

Bogactwo przypraw, odrobina słodyczy i melasa – dzięki tej mieszance Wasze danie na pewno stanie się gwiazdą grilla. 

Wakacje to idealna pora na przygotowanie grilla w gronie rodziny lub znajomych i zaskoczenie ich nowymi smakami! 

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Skrzydełka myjemy i kroimy na 3 części. Najmniejszą część zostawiamy do wykorzystania np. do wywaru do zupy, zaś pozostałe mieszamy wraz z przyprawami: solą, papryką wędzoną, czosnkiem granulowanym, kuminem, cebulą granulowaną i imbirem. Tak przygotowane skrzydełka zostawiamy na 2-3 godziny (im dłużej, tym lepiej – najlepiej na całą noc).

Następnie grillujemy je na średnim żarze po około 8-10 minut z jednej strony. Pod koniec grillowania smarujemy skrzydełka mieszanką melasy z granatów, papryki i cukru.

Tuż przed podaniem skrzydełka dekorujemy pestkami z granatu, posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.

Na zakończenie możemy Wam życzyć jednego – smacznego!

Co to jest melasa?

Melasa z granatów to niezwykły arabski specjał. Ten syrop o słodko-kwaśnym, lekko cierpkim smaku jest bardzo gęsty i ma brunatną, ciemnobrązową barwę. Powstaje poprzez długie gotowanie owoców granatu na wolnym ogniu i odparowanie wody.

Melasa z granatów przenosi dania na zupełnie inny kulinarny poziom. Można ją dodać do typowo bliskowschodnich dań, jednak fantastycznie podkreśli też charakter tradycyjnych potraw. Melasa uwydatni smak sałatek i dań z warzyw, a także sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb, ponieważ dzięki niej mięso kruszeje. Dodana do deserów doskonale uzupełni je swoją słodyczą. Może być dodawana do napojów i drinków alkoholowych oraz świetnie komponuje się z tahiną.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Melasa z granatów Jasmeen jest wytwarzana w 100% z naturalnych składników, bez użycia konserwantów czy wzmacniaczy smaku

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601