Był czas na jajka po benedyktyńsku, był czas na szakszukę, jednak teraz przyszła pora na jajka po turecku na labneh z masłem z harissą! Jeśli szukacie wyjątkowych przepisów na pyszne śniadanie, ten ma szansę stać się Waszym ulubionym. Doprawiony czosnkiem i cytryną serek labneh, roztopione masło z dodatkiem pikantnej harissy, jajka w koszulce z płynnym żółtkiem i świeże pieczywo. Czy to danie mogłoby być lepsze? Nie ma szans, bo już jest doskonałe!
Labneh mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Na patelni rozpuszczamy masło z harissą, kolendrą i kuminem.
Następnie przygotowujemy jajka w koszulkach na patelni (jest to zdecydowanie łatwiejszy przepis, niż ten z użyciem garnka). Na patelnię wlewamy wodę (do poziomu 2-3 cm), dosypujemy niewielką ilość soli i wlewamy 2-3 łyżki octu winnego. Do gorącej, ale nie wrzącej wody, rozbijamy zimne jajko i gotujemy 1-2 minut pod przykryciem.
Labneh wykładamy na dwa głębsze talerze. Do każdej porcji dajemy 2 jajka w koszulce, całość polewamy masłem z harissą, a na koniec posypujemy ulubionymi ziołami. Podajemy z pieczywem.
Ten przepis można również zrobić w wersji 100% roślinnej. Zamiast labneh/jogurtu greckiego i masła można użyć ich roślinnych zamienników, zaś zamiast jajek upiec bakłażana lub dynię skropioną oliwą z oliwek i przyprawioną ulubionymi ziołami. Smacznego!
Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury.
Jest idealny do kanapek, jako baza twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem albo jako dodatek do śniadaniowego bowla z bakaliami, owocami i miodem. Poza tym znakomicie zastępuje ricottę – wypróbujcie go jako składnik sernika, tarty lub naleśnikowego farszu. Nałożony na świeże, chrupkie pieczywo, pitę czy krakersa sprawi, że poczujecie niebo w gębie. Możecie go podawać z zielonym lub czerwonym pesto oraz dodawać do pieczonych warzyw czy zup kremów.
Ten bliskowschodni serek tworzy również doskonały duet z pikantną harissą. Możecie połączyć te składniki samodzielnie w domu, ale dla tych, którzy nie lubią brudzić naczyń, mamy doskonałe rozwiązanie!
Zawsze wiedzieliśmy, że nasze produkty są na medal, ale teraz mamy na to dowód! Nasz serek labneh zdobył w konkursie „Smak Sera 2022” certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Sera” oraz I miejsce w kategorii „Sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi”!
To dla nas miłe wyróżnienie, które potwierdza nasze przekonanie o tym, że kuchnia bliskowschodnia jest pyszna!
Labneh to lekko solony, gęsty serek jogurtowy, który jest przygotowywany według bliskowschodniej receptury.
Harissa to gęsta i ostra pasta z papryczek chili, która jest tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601