Nie wiadomo, kiedy dokładnie powstał hummus, chociaż ciecierzyca jest znana na Bliskim Wschodzie od starożytności. Wiele legend podaje, że hummus wymyślił sułtan Saladyn podczas wypraw krzyżowych, jednak pierwsze udokumentowane wzmianki na temat pasty z ciecierzycy pojawiły się w Egipcie dopiero w XIII wieku. Dziś hummus to stały trend w świecie kulinarnym, który inspiruje do łączenia go z różnymi dodatkami, dzięki czemu oferuje niemal nieskończone bogactwo smaków. Ale to nie wszystko! Pasta z ciecierzycy jest również zdrowa, ponieważ cechuje się wysoką zawartością białka i błonnika, a także pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Zaczynamy od przygotowania klasycznego hummusu: wszystkie rzeczy wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładką pastę. Następnie dodajemy ulubione dodatki, aby powstały różnego rodzaju pasty na bazie ciecierzycy.
HUMMUS Z DODATKIEM BURAKA
1 porcja klasycznego hummusu
1 pieczony burak
HUMMUS Z DODATKIEM PIECZONEGO CZOSNKU I KISZONEJ CYTRYNY
1 porcja klasycznego hummusu (bez czosnku)
2 główki pieczonego czosnku
1 plasterek kiszonej cytryny
PASTA NA BAZIE CIECIERZYCY I BAZYLII
1 porcja klasycznego hummusu
1 pęczek bazylii
PASTA NA BAZIE CIECIERZYCY Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
1 porcja klasycznego hummusu
2 upieczone papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Smacznego!
Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O tytuł twórców hummusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie hummusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie.
Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
W Libanie doprawia się go do smaku solą, pieprzem i, co oczywiste, narodową przyprawą, czyli mieszanką siedmiu przypraw libańskich. W podstawowej wersji można go też doprawić mielonym kuminem czy kolendrą oraz dodać ząbek czosnku, który delikatnie wzbogaci smak hummusu. Warto go posypać posiekaną natką pietruszki, aromatycznym za’atarem oraz skropić oliwą.
W języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Jest dumą kulturową Bliskiego Wschodu.
Ciecierzyca ze względu na zawartość białka może stanowić doskonały substytut mięsa. Idealna dla wegan i wegetarian.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601