Sprawdźcie więc jak przygotować pieczone bakłażany w sosie z melasy z granatów.
Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który w języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Hummus jest elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O tytuł twórców hummusu zaciekle rywalizują Izraelczycy i Libańczycy. Pochodzenie hummusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie.
Nie ma dobrego hummusu bez dobrych składników, czyli idealnie kremowej pasty sezamowej (tahini), najwyższej jakości oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
W Libanie doprawia się go do smaku solą, pieprzem i, co oczywiste, narodową przyprawą, czyli mieszanką siedmiu przypraw libańskich. W podstawowej wersji można go też doprawić mielonym kuminem czy kolendrą oraz dodać ząbek czosnku, który delikatnie wzbogaci smak hummusu. Warto go posypać posiekaną natką pietruszki, aromatycznym za’atarem oraz skropić oliwą.
woda, ciecierzyca (24%), pasta sezamowa (8%), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Sprawdź przepisy z wykorzystaniem hummusu.
Sprawdźcie więc jak przygotować pieczone bakłażany w sosie z melasy z granatów.
Dziś hummus to stały trend w świecie kulinarnym, który inspiruje do łączenia go z różnymi dodatkami.
Przed Wami król kuchni bliskowschodniej – hummus, który po arabsku oznacza ciecierzycę.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601