Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Tort Piernikowy

Korzenny aromat piernika, który wypełnia dom to zwiastun nadchodzących świąt. Mieszankę cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków świetnie dopełni sezamowy aromat tahiny. Ten przepis z pewnością zaskoczy świątecznych gości – to prawdziwy miks tradycji z orientalną nutą.

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Masło podgrzewamy i rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy wraz z cukrem i przyprawą piernikową, dodajemy mąkę, a następnie przestudzoną masę czekoladową. Kiedy składniki się połączą, dodajemy posiekane ulubione orzechy, daktyle i rodzynki. Pieczemy w 160 stopniach przez 60-75 minut (w zależności od wielkości blachy) aż do momentu, kiedy po wsadzeniu drewnianego patyczka, będzie on suchy.


Przepis na krem:

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Na małym ogniu podgrzewamy garnek z wodą, kiedy ta zacznie się gotować, na górę kładziemy metalową lub szklaną miskę. Do miski wkładamy część czekolady wraz z mlekiem / napojem ryżowym lub owsianym. Delikatnie mieszamy. Kiedy czekolada się roztopi, dodajemy kolejną część i całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód i tahini. Całość dobrze mieszamy. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajamy je na pół i przekładamy masą czekoladową. Opcjonalnie można je też posmarować konfiturą z płatków róż. Górę również smarujemy kremem i posypujemy granatem oraz płatkami róż.


Tip:

Przyprawę piernikową możecie też zrobić samodzielnie w domu. Zmielcie: 3 duże laski cynamonu, 1 małą gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę suszonego imbiru, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczkę ziaren kardamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1 sztukę anyżu gwieździstego lub 1 łyżeczkę ziaren anyżu. Pamiętajcie, aby przyprawy w ziarnach (prócz pieprzu) przed mieleniem delikatnie podgrzać na patelni.

Co to jest tahini?

Tahini to tradycyjna, orientalna pasta z nasion sezamowych (inaczej nazywana tahiną). Ta pasta sezamowa to coś więcej niż smaczna przekąska! Tahini jest ważnym składnikiem słynnych potraw bliskowschodnich – hummusu, baba ghanoush i chałwy.

Dodaje pysznego, orzechowego smaku do jedzenia, jest kremowa i ma o wiele więcej zastosowań, niż może się wydawać.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Tahini nadaje potrawom charakterystyczny smak. To podstawowy składnik w kuchni Bliskiego Wschodu.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601