Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini to jesienna miska pełna fantastycznych smaków! Szykujcie składniki na bowla z falafelem, kuskusem, hummusem, warzywami i sosem tahini. Bowle to dania, które aż kipią kolorami i aromatami, a co najlepsze – za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej! Bo przecież ogranicza nas tylko wyobraźnia i… zawartość lodówki. Jeśli jednak wolicie jasne zasady w gotowaniu, to skorzystajcie z naszego przepisu. Podsumowując: pora zawiązać fartuszek, zakasać rękawy i przygotować coś pysznego!
Falafel przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą z niewielką ilością soli i 1 łyżką oliwy z oliwek. Po 5 minutach (kiedy kasza jest już miękka), dodajemy posiekane zioła, sok z cytryny i pozostałą oliwę z oliwek, po czym całość mieszamy.
Do osobnej miski wrzucamy buraki pokrojone w kostkę, pestki granatu, melasę z granatów, łyżeczkę za’ataru, wyfiletowaną pomarańczę, drobno pokrojoną cebulę i posiekaną natkę z pietruszki, a następnie całość mieszamy.
Tahini mieszamy z wodą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tahini można również dodać 1-2 łyżeczki harissy. Doprawiamy do smaku solą i mieszanką siedmiu przypraw.
Składamy bowl: na głęboki talerz wykładamy kaszę, następnie układamy falafel, sałatkę z buraków, hummus i ulubione warzywa. Na koniec całość obficie polewamy sosem tahinowym.
Życzymy Wam smacznego, bo z pewnością takie będzie!
Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy, grochu, bobiku lub bobu, doprawione czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą oraz kuminem. Dzięki smażeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Falafel przywędrował na Zachód znad Morza Śródziemnego i jest oczywiście jednym z fundamentów kuchni bliskowschodniej. Ten orientalny przysmak jest w dodatku lubiany przez wegan i wegetarian na całym świecie, ponieważ stanowi dla nich roślinną alternatywę mięsa.
Nasz Falafel MIX to produkt, dzięki któremu bez wysiłku przyrządzicie w domu przepyszne bliskowschodnie danie! Wystarczą woda i olej. Użycie maszynki do falafeli gwarantuje ich jednakowy kształt i wielkość, co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Urządzenie sprawdzi się także przy formowaniu każdego rodzaju klopsików. Jeśli jednak nie macie tego typu urządzenia, nie martwcie się, bo bez wątpienia dacie radę przygotować falafele i bez niego.
Jeden z filarów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego bazę stanowią ciecierzyca, bób i mieszanka charakterystycznych przypraw.
W języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Jest dumą kulturową Bliskiego Wschodu.
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601