Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Bowl z falafelem

Bowl z falafelem, warzywami i sosem tahini to jesienna miska pełna fantastycznych smaków! Szykujcie składniki na bowla z falafelem, kuskusem, hummusem, warzywami i sosem tahini. Bowle to dania, które aż kipią kolorami i aromatami, a co najlepsze – za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej! Bo przecież ogranicza nas tylko wyobraźnia i… zawartość lodówki. Jeśli jednak wolicie jasne zasady w gotowaniu, to skorzystajcie z naszego przepisu. Podsumowując: pora zawiązać fartuszek, zakasać rękawy i przygotować coś pysznego!

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Falafel przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą z niewielką ilością soli i 1 łyżką oliwy z oliwek. Po 5 minutach (kiedy kasza jest już miękka), dodajemy posiekane zioła, sok z cytryny i pozostałą oliwę z oliwek, po czym całość mieszamy.

Do osobnej miski wrzucamy buraki pokrojone w kostkę, pestki granatu, melasę z granatów, łyżeczkę za’ataru, wyfiletowaną pomarańczę, drobno pokrojoną cebulę i posiekaną natkę z pietruszki, a następnie całość mieszamy.

Tahini mieszamy z wodą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tahini można również dodać 1-2 łyżeczki harissy.  Doprawiamy do smaku solą i mieszanką siedmiu przypraw.

Składamy bowl: na głęboki talerz wykładamy kaszę, następnie układamy falafel, sałatkę z buraków, hummus i ulubione warzywa. Na koniec całość obficie polewamy sosem tahinowym.

Życzymy Wam smacznego, bo z pewnością takie będzie!

Co to jest falafel?

Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub kotleciki z ciecierzycy, grochu, bobiku lub bobu, doprawione czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą oraz kuminem. Dzięki smażeniu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Falafel przywędrował na Zachód znad Morza Śródziemnego i jest oczywiście jednym z fundamentów kuchni bliskowschodniej. Ten orientalny przysmak jest w dodatku lubiany przez wegan i wegetarian na całym świecie, ponieważ stanowi dla nich roślinną alternatywę mięsa.

Nasz Falafel MIX to produkt, dzięki któremu bez wysiłku przyrządzicie w domu przepyszne bliskowschodnie danie! Wystarczą woda i olej. Użycie maszynki do falafeli gwarantuje ich jednakowy kształt i wielkość, co wpływa na równomierne smażenie i estetykę podawanej potrawy. Urządzenie sprawdzi się także przy formowaniu każdego rodzaju klopsików. Jeśli jednak nie macie tego typu urządzenia, nie martwcie się, bo bez wątpienia dacie radę przygotować falafele i bez niego.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

FALAFEL

Jeden z filarów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego bazę stanowią ciecierzyca, bób i mieszanka charakterystycznych przypraw.

HUMMUS

W języku arabskim oznacza ciecierzycę, główny składnik tej gęstej i sycącej pasty. Jest dumą kulturową Bliskiego Wschodu.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601