Hummus – składniki, dodatki i ciekawostki

Hummus bez wątpienia jest najbardziej rozpoznawalną i lubianą potrawą kuchni bliskowschodniej w Europie. Z pewnością jest on elementem dumy kulturowej Bliskiego Wschodu. Właśnie dlatego warto dowiedzieć się nieco więcej o tej smakowitej paście!

Z czego robi się hummus?

Głównym składnikiem hummusu jest pełna białka ciecierzyca. Smak tej rośliny strączkowej ulega całkowitej przemianie, gdy zostanie połączona z innymi składnikami, dlatego zmiksujcie ją z kleistą, gęstą pastą sezamową (tahini), czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Przygotowując hummus, zadbajcie więc przede wszystkim o najwyższej jakości składniki!

W Libanie doprawia się go do smaku solą, pieprzem i, co oczywiste, narodową przyprawą, czyli mieszanką siedmiu przypraw libańskich. W podstawowej wersji można go też doprawić mielonym kuminem czy kolendrą oraz dodać ząbek czosnku, który delikatnie wzbogaci smak hummusu. Warto dodatkowo posypać go posiekaną natką pietruszki, aromatycznym za’atarem oraz skropić oliwą.

Jeśli lubicie gotować z dokładnie odmierzonymi składnikami, zobaczcie nasz przepis na klasyczny hummus. Dla tych, którzy wolą gotowe rozwiązania, stworzyliśmy hummus Jasmeen, który można kupić tutaj.

Co można dodać do hummusu?

Klasyczny hummus można przemienić w naprawdę niesamowitą pastę na bazie ciecierzycy, jeśli doda się do niego kilka składników. Możliwości jest naprawdę sporo, więc poeksperymentujcie w kuchni i stwórzcie pyszną pastę:

    • batatową,
    • bazyliową,
    • buraczaną,
    • dyniową,
    • marchewkową,
    • oliwkową,
    • paprykową,
    • szpinakową,
    • z dodatkiem awokado, bobu, mango, papryczki jalapeño lub suszonych pomidorów.

Dodatki do hummusu i past z ciecierzycy

Swoje pasty z ciecierzycy możecie wzbogacić również różnymi przyprawami, ziołami, owocami czy warzywami, posypując je:

    • chilli,
    • czarnuszką,
    • czosnkiem granulowanym,
    • dukkah,
    • karmelizowaną cebulą,
    • ostrą papryczką, 
    • pestkami granatu,
    • podprażoną ciecierzycą,
    • sezamem,
    • siekanymi ziołami: kolendrą, miętą, natką pietruszki, bazylią,
    • sumakiem,
    • suszonymi owocami,
    • wędzoną papryką,
    • za’atarem.

Pasty z ciecierzycy na słodko

Chcecie spróbować pasty z ciecierzycy na słodko w wersji deserowej? Żaden problem! Możecie dodać do niej np.:

    • cynamon,
    • kakao,
    • daktyle, 
    • masło orzechowe,
    • migdały,
    • miód,
    • mleczko kokosowe,
    • napój roślinny,
    • orzechy brazylijskie, laskowe, makadamia, nerkowca, pekan, włoskie,
    • przyprawę do piernika,
    • suszone owoce,
    • syrop klonowy,
    • świeże owoce,
    • wanilię.

Nasz przepis na smakowe pasty na bazie ciecierzycy i hummusu znajdziecie tutaj.

Jak i z czym jeść hummus?

Jak możecie się domyślić po ilości składników, którymi można wzbogacić pastę na bazie ciecierzycy, hummus ma naprawdę wiele zastosowań! Możecie go zjeść np.:

    • w formie pasty do sałatek, makaronów, kasz, ryb i mięs;
    • w formie pasty z chlebkami pita, świeżym i chrupkim pieczywem, tortillą;
    • jako dip do krakersów, nachosów, paluszków chlebowych, grzanek;
    • jako dip do świeżych (marchewki, selera naciowego, pietruszki, papryki, ogórka, rzodkiewki, kalarepy, pomidorków koktajlowych) i grillowanych warzyw (marchewki, kalafiora, brokuła, buraka, papryki);
    • w postaci dodatku do naleśników, placków ziemniaczanych, falafeli;
    • w postaci dodatku do suchych ciastek i owoców.

Hummus idealnie nadaje się również do zrobienia małych przekąsek imprezowych typu finger food, więc jeśli szykuje Wam się spotkanie towarzyskie, zerknijcie na nasz przepis.

Ciekawostki o hummusie

1. Po pierwsze, jego pełna nazwa to ḥimmaṣ bi ṭaḥīna, czyli po arabsku ciecierzyca z pastą sezamową.

2. Po drugie, zarazem jednoczy i dzieli cały region – jest daniem wszystkich, ale nie należy do nikogo. O miano ojczyzny hummusu od wielu lat spór toczy wiele krajów i nacji, w tym Izraelczycy i Libańczycy, dlatego w rezultacie pochodzenie hummusu stało się symbolem napięć na Bliskim Wschodzie.

3. Po trzecie, spór o pochodzenie hummusu pomiędzy Izraelem a Libanem doprowadził do pobicia rekordu Guinessa. W 2010 roku 300 kucharzy przygotowało pod Bejrutem największą w historii porcję hummusu. Co najważniejsze – ważył on 10 452 kg! W dodatku to ponad dwa razy więcej niż poprzednia rekordowa porcja, którą przygotowali wtedy Izraelczycy.

Podsumowując: hummus jest pyszny, a na dodatek fascynujący!

Po więcej inspiracji zapraszamy także na nasze profile na:

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601