Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Zapiekany w piekarniku omlet z dynią

Omlet to danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Możecie zjeść go na śniadanie, zabrać w lunchboxie do pracy albo podać jako lekką kolację. Jest sycący i prosty do zrobienia, dlatego to idealna potrawa dla wszystkich, którzy nie są zapalonymi kucharzami i kucharkami. Jeśli marzycie o smacznym posiłku z bliskowschodnim akcentem, zobaczcie nasz przepis. Zapiekany w piekarniku omlet z dynią, szpinakiem, fetą i za’atarem czeka na odkrycie! Nasza jesienna propozycja z pewnością Wam zasmakuje!

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy w grubsze plastry i pieczemy przez około 30 minut. W międzyczasie podsmażamy szpinak na patelni z odrobiną soli. Następnie przekładamy dynię i szpinak do naczynia żaroodpornego.

Jajka ubijamy w osobnej miseczce i wylewamy na warzywa. Następnie całość posypujemy serem feta i za’atarem. Całość pieczemy przez około 30-40 minut. Podajemy od razu z ulubioną sałatką.

Co to jest za'atar?

To bliskowschodnia mieszanka przypraw, która jest owiana wieloma tajemnicami. Jej receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, choć jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak jest znany już od starożytności. Jej wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu. Mieszanka ta jest doskonałym dodatkiem do:

  • sałatek,
  • pieczywa,
  • dań mięsnych i rybnych,
  • potraw z jajkami,
  • hummusu,
  • labneh.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Zaa’tar to kwintesencja bliskowschodniej mieszanki przypraw na bazie tymianku.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601