Omlet to danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Możecie zjeść go na śniadanie, zabrać w lunchboxie do pracy albo podać jako lekką kolację. Jest sycący i prosty do zrobienia, dlatego to idealna potrawa dla wszystkich, którzy nie są zapalonymi kucharzami i kucharkami. Jeśli marzycie o smacznym posiłku z bliskowschodnim akcentem, zobaczcie nasz przepis. Zapiekany w piekarniku omlet z dynią, szpinakiem, fetą i za’atarem czeka na odkrycie! Nasza jesienna propozycja z pewnością Wam zasmakuje!
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy w grubsze plastry i pieczemy przez około 30 minut. W międzyczasie podsmażamy szpinak na patelni z odrobiną soli. Następnie przekładamy dynię i szpinak do naczynia żaroodpornego.
Jajka ubijamy w osobnej miseczce i wylewamy na warzywa. Następnie całość posypujemy serem feta i za’atarem. Całość pieczemy przez około 30-40 minut. Podajemy od razu z ulubioną sałatką.
To bliskowschodnia mieszanka przypraw, która jest owiana wieloma tajemnicami. Jej receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, choć jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak jest znany już od starożytności. Jej wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu. Mieszanka ta jest doskonałym dodatkiem do:
PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne
info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601