Pusta lodówka? To żaden problem, aby zrobić szybkie tosty z serem i aromatycznym za’atarem potrzebujecie zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu.
Rozpieszczeni słońcem, wakacyjnym luzem i długimi dniami, chcemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, korzystając z pogody i relaksując się. Właśnie dlatego latem stawiamy na szybkie dania i nieskomplikowane przekąski.
Nie martwcie się – te tosty będą pyszne również o innych porach roku. Wszak nie tylko latem zdarza nam się być kulinarnymi leniuszkami.
SKŁADNIKI
4 kromki dobrej jakości pieczywa
4 plasterki sera
2-3 łyżki za’ataru Jasmeen 2 łyżeczki masła (lub majonezu)
Na pieczywie układamy ser, posypujemy całość za’atarem, a następnie przykrywamy kolejną kromką sera i pieczywa. Pieczywo smarujemy masłem (lub majonezem) z obu stron i zapiekamy w tosterze na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi warzywami. Tosty można dodatkowo posmarować harissą.
To bliskowschodnia mieszanka przypraw, która jest owiana wieloma tajemnicami. Jej receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, choć jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak jest znany już od starożytności. Jej wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu. Mieszanka ta jest doskonałym dodatkiem do: