Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Szybkie tosty z serem i za’atarem

Pusta lodówka? To żaden problem, aby zrobić szybkie tosty z serem i aromatycznym za’atarem potrzebujecie zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu.

Rozpieszczeni słońcem, wakacyjnym luzem i długimi dniami, chcemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, korzystając z pogody i relaksując się. Właśnie dlatego latem stawiamy na szybkie dania i nieskomplikowane przekąski.

Nie martwcie się – te tosty będą pyszne również o innych porach roku. Wszak nie tylko latem zdarza nam się być kulinarnymi leniuszkami.

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Na pieczywie układamy ser, posypujemy całość za’atarem, a następnie przykrywamy kolejną kromką sera i pieczywa. Pieczywo smarujemy masłem (lub majonezem) z obu stron i zapiekamy w tosterze na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi warzywami. Tosty można dodatkowo posmarować harissą.

Smacznego!

Co to jest za'atar?

To bliskowschodnia mieszanka przypraw, która jest owiana wieloma tajemnicami. Jej receptura przez stulecia była jednym z najpilniej strzeżonych sekretów wielu rodzin, choć jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak jest znany już od starożytności. Jej wiodącym składnikiem jest tymianek. W za’atarze Jasmeen znajdziecie również zmielony sumak, pszenicę durum i prażone ziarna sezamu. Mieszanka ta jest doskonałym dodatkiem do:

  • sałatek,
  • pieczywa,
  • dań mięsnych i rybnych,
  • potraw z jajkami,
  • hummusu,
  • labneh.

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Zaa’tar to kwintesencja bliskowschodniej mieszanki przypraw na bazie tymianku.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601