Jesienny fatteh z chrupiącym czosnkiem

Czosnek rozkochał już w sobie niejednego smakosza nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny aromat, ale również właściwości lecznicze. W jednym ząbku znajdziecie całe bogactwo witamin (B1, B2, PP, C i A), aminokwasów, soli mineralnych (magnez, potas, wapń) oraz mikroelementów, dlatego jedzenie czosnku to idealny sposób, aby przygotować swoją odporność przed nadejściem zimy. 

Fatteh, a co to takiego?

Dosłownie fatteh oznacza „kruszyć”. Podstawą tego dania są pokruszone, połamane chlebki pita.

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Na pieczywie układamy ser, posypujemy całość za’atarem, a następnie przykrywamy kolejną kromką sera i pieczywa. Pieczywo smarujemy masłem (lub majonezem) z obu stron i zapiekamy w tosterze na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi warzywami. Tosty można dodatkowo posmarować harissą.

Smacznego!

Co to jest 7 przypraw?

Kuchnia bliskowschodnia słynie z intensywnych, aromatycznych potraw. Ich tajemnicą są oczywiście przyprawy, które są nieodzownym składnikiem dań! 7 przypraw arabskich to lekko pikantna, korzenna mieszanka przypraw dająca potrawom niezwykły aromat i smak Bliskiego Wschodu.

Jeśli marzy Wam się kulinarna podróż do krajów Orientu, nie możecie przejść obojętnie wobec tej mieszanki. Jest stosowana do przyprawiania i marynowania mięs, jak również ryb i owoców morza. Ponadto jest doskonałym dodatkiem do mięs i warzyw z grilla oraz potraw wegańskich i wegetariańskich, na przykład kotlecików. Świetnie nada się także do wzbogacenia smaku sosów, gulaszy czy zup.

Jasmeen 7 przypraw, zostało nagrodzone w prestiżowym konkursie Złotego Medalu Targów World Food Poland. 

Udostępnij:

Po więcej przepisów kuchni bliskowschodniej zapraszamy na naszą grupę na Facebooku. 

Produkty z przepisu:

Zaa’tar to kwintesencja bliskowschodniej mieszanki przypraw na bazie tymianku.

KONTAKT

PRODUCENT:
LEVANT FOODS Sp. z o.o.
ul. Pocztowa 15 B (wjazd od ulicy Kruczej)
62-080 Tarnowo Podgórne

info@levant.pl
tel. +48 61 88 66 600
fax +48 61 88 66 601